Ο Μεταξοσκώληκας πρέπει να πάει πανεπιστήμιο λέει ο βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης

Ζητάει πρόσληψη καθηγητή Σηροτροφίας στο ΔΠΘ

Την αναγωγή της σηροτροφίας (δηλαδή της εκτροφής μεταξοσκώληκα) προτείνει ο βουλευτής Έβρου της Νεας Δημοκρατίας στον Έβρο Αναστάσιος Δημοσχάκης, μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς το υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα ο κος Δημοσχάκης ζητά να ενταχθεί η Σηροτροφία ως μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Δασοπονίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Ορεστιάδα, ενώ δηλώνει ότι έχει διερευνήσει και το ενδεχόμενο συνέργειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για να γίνει αυτό βέβαια, προϋποτίθεται η πρόσληψη καθηγητή που θα αναλάβει τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος σε συνδυασμό με μάθημα για την καλλιέργεια της μουριάς, που αποτελεί τη μοναδική τροφή του μεταξοσκώληκα.

Ο κος Δημοσχάκης κατέθεσε τη συγκεκριμένη ερώτηση – πρόταση υπό το πρίσμα μίας προσπάθειας αναβίωσης της Σηροτροφίας στον Έβρο που είναι ο μοναδικός νομός της Ελλάδας στον οποίο παραδοσιακά παράγεται μετάξι και στο παρελθόν η παραγωγή του συγκεκριμένου νήματος ήταν βασικός αναπτυξιακός μοχλός για την περιοχή.

Η σηροτροφία που είχε αναπτυχθεί στο Σουφλί άλλωστε, ήταν αυτή που στο παρελθόν είχε βάλει την Ελλάδα στον λεγόμενο «Δρόμο του Μεταξιού», ο οποιος επίσης αναβιώνει στις μέρες μας, με πιο σύγχρονους όρους.

Σημειώνεται τέλος, ότι ήδη εξελίσσεται μία προσπάθεια αναβίωσης της Σηροτροφίας πλην όμως δεν είναι αρκούντως ισχυρή ώστε να συνιστά την αναβίωση της πάλαι ποτέ κατάστασης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 12/1/2018}