Γιορτή ψαριού στη Μέση

Η Μέση είναι ένα από τα λίγα χωριά της Ροδόπης με ιχθυοτροφείο, θέλουν να αναδείξουν τις νοστιμιές του τόπου

Ψάρια, σαλάτες, ποτό και χορό, περιελάμβανε το πρόγραμμα το μεσημέρι της Κυριακής 4 Νοεμβρίου στη Μέση, καθώς ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών Μέσης και φίλων Καρλικιωτών πραγματοποίησε, στη λέσχη του συλλόγου, την πρώτη γιορτή ψαριού. Η Μέση είναι ένα από τα λίγα χωριά που έχει ιχθυοτροφείο, και οι άνθρωποι του συλλόγου και του χωριού θέλησαν κατ’ αυτό τον τρόπο να βάλουν το πρώτο λιθαράκι, για την ανάδειξη, μέσα από μία γιορτή γλεντιού, των τοπικών νοστιμιών.

“Γιορτή ψαριών είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά μετά για πολλά χρόνια είχε σταματήσει, τώρα εμείς λέμε να την ξαναρχίσουμε”, είπε στον “Χ” η πρόεδρος του συλλόγου Γιάννα Γεωργούδη, η οποία επεσήμανε ότι “φέτος είχαμε πάρα πολύ κόσμο, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, πιστεύουμε ότι κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε προς το καλύτερο θα την μεγαλώσουμε λίγο την γιορτή, γιατί όρεξη υπάρχει”. Άλλωστε, το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου είναι δραστήριο και μπορεί αυτή η αναβίωση γιορτής να μην σας φαντάζει ως κάτι σημαντικό, ωστόσο πριν μερικούς μήνες οι άνθρωποι του συλλόγου μας κάλεσαν στα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου Μέσης.

Το νέο αυτό μουσείο στο νομό Ροδόπης στήθηκε, με πολύ κόπο και μεράκι των ανθρώπων του συλλόγου, στο παλιό δημοτικό σχολείο Μέσης και στα εγκαίνιά του βρέθηκε κόσμος από Μέση, γύρω οικισμούς και Κομοτηνή. “Με το μουσείο όλα πηγαίνουν τέλεια”, λέει η κα Γεωργούδη, σημειώνοντας ότι υπάρχει και επισκεψιμότητα, δίνοντας το παράδειγμα ότι πριν λίγες ημέρες το μουσείο επισκέφτηκε ο σύλλογος γυναικών Προσκυνητών.

“Εμείς είμαστε νέοι ακόμη και έχουμε πολλή όρεξη”, διαπιστώνει η πρόεδρος και αναδεικνύει την συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό Μέσης:

“Είχαμε μια πολύ ωραία συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό της Μέσης, μας έδωσαν τα ψάρια και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πήραμε τα ψάρια, τα ψήσαμε κάναμε εμείς τις σαλάτες είχαμε ρετσίνες αναψυκτικά και μουσική. Πιστεύω ότι ο κόσμος το ευχαριστήθηκε”. Η πρόεδρος μάλιστα διαπιστώνει πως “υπάρχει κόσμος που δεν ήξερε καν ότι υπάρχει ιχθυοτροφείο στη Μέση, ότι βγάζουν ψάρια”, γι’ αυτό, εξηγεί, η εκδήλωση κάλυψε αυτό το κενό. Οι άνθρωποι του συλλόγου ήδη σχεδιάζουν την γιορτή που θα γίνει του χρόνου, καθώς φέτος ήταν μόνο η αρχή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 7/11/2018}