Μενδώνη: Παρακολουθώ κάθε 10 μέρες τις εργασίες στη Δοξιπάρα του Έβρου

Στο «στόχαστρο» της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προς αξιοποίηση έχει μπει ο Τύμβος της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης στον Έβρο.

«Τα ευρήματά του συγκροτούν ένα σύνολο αρχαιολογικό, το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία και εξαιτίας της άριστης κατάστασης διατήρησής τους. Αποτελεί κρίσιμο αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, διότι στο μουσειακό κέλυφος που θα καλύπτει τον Τύμβο της Δοξιπάρας, όπως το σκέφτονται οι ειδικοί και οι ανασκαφείς, ο επισκέπτης θα βλέπει στη θέση τους τις ταφές των αλόγων, τις άμαξες και συγχρόνως στις προθήκες, όλα τα κινητά ευρήματα» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ράδιο Έβρος η υπουργός και τόνισε ότι «μιλάμε για μουσειακό κέλυφος και όχι απλώς για στέγαστρο προστασίας. Αυτό θα δώσει τεράστια δυναμική στην περιοχή», Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη Βεργίνα και την ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή μετά από την αποκάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου.

Η Λίνα Μενδώνη είχε επισκεφτεί τη Θράκη τον περασμένο Φεβρουάριο και έκτοτε παρακολουθεί το θέμα με τηλεδιασκέψεις κάθε δέκα ημέρες, όπως είπε ενώ αφορμή για τη συνέντευξή της αποτέλεσε το γεγονός ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον απαλλοτριώσεις στην περιοχή, ενώ το αρμόδιο τεχνικό συμβούλιο του ΥΠΠΟ θα πραγματοποιήσει την μελέτη και την κατασκευή ενός μουσειακού κελύφους αλλά και βοηθητικών χώρων όπως parking.

«Όταν θα έχουμε τη δυνατότητα μετακινήσεων, θα έρθουν τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων ώστε μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να δρομολογήσουν τις εργασίες συντήρησης και προστασίας των ίδιων των ευρημάτων, που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, κατέληξε η υπουργός.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 27/4/2020}