Κυνήγι μελισσοκλεφτών στη Ροδόπη

Για αρκετά περιστατικά κάνει λόγο ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου ν. Ροδόπης «το Κεντρί» Νίκος Καρακωστίδης

 «Επάγγελμα» φαίνεται πως έχουν κάνει επιτήδειοι στο νομό Ροδόπης την κλοπή μελισσών. Κι όμως, το φαινόμενο καταντά ακόμη και σύνηθες τα τελευταία χρόνια, με τρεις υποθέσεις κλεφτών να εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες, κι ένα ακόμη περιστατικό κλέφτη να έρχεται στο προσκήνιο τα περασμένα εικοσιτετράωρα.

Για τις κλοπές έκανε σχετική τοποθέτηση στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο μελισσοκόμος και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου ν. Ροδόπης «το Κεντρί» Νίκος Καρακωστίδης, κάνοντας μάλιστα λόγο για τον «πέμπτο κατά σειρά κλέφτη» αναφερόμενος μόνο στη δική του θητεία ως προέδρου στον σύλλογο. Ο κος Καρακωστίδης  κατηγορώντας τους κλέφτες αναφέρει «Όποιος αγαπάει τα μελίσσια και δουλεύει σκληρά, κάτι θα κάνει. Οι κλέφτες όμως θέλουν την εύκολη διαδικασία. Επιλέγουν, μάλιστα, να κλέψουν λίγα μελίσσια από πολλούς μελισσοκόμους, ώστε η απώλεια να μην γίνει αντιληπτή ή – εάν γίνει αντιληπτή – να μην καταγγελθεί από τον μελισσοκόμο, καθώς το θύμα της κλοπής μπορεί να μην μπει σε αυτή την διαδικασία για ένα ή δύο μελίσσια».

Ο Νίκος Καρακωστίδης αναφέρει μάλιστα ότι «Αυτή τη μέθοδο επιλέγουν οι κλέφτες μελισσιών σε όλη την Ελλάδα, και αυτή έκανε την εμφάνισή της τον τελευταίο καιρό και στον ν. Ροδόπης».

Μάλιστα, ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος να κλαπούν μελίσσια από κάποιον παραγωγό, καθώς έχει ήδη κάνει όλα τα έξοδα της παραγωγής. Επίσης, από τους μελισσοπαραγωγούς πολλοί είναι όσοι δεν καλλιεργούν για το κέρδος, όσο για την αγάπη τους προς την παραγωγή, για να βγάλουν τα έξοδά τους, να παράγουν μέλι για τις οικογένειες, φίλους και συγγενείς, ίσως και κάποιο μικρό συμπληρωματικό εισόδημα. Γι’ αυτό, ο κος Καρακωστίδης καλεί όλους τους μελισσοπαραγωγούς να καταγγέλλουν την κλοπή έστω κι ενός μελισσιού. Άλλωστε, όταν διαδίδεται η κλοπή ενός μελισσιού, σχεδόν πάντα αποδεικνύεται ότι ο κλέφτης δεν είχε περιοριστεί στο να κλέψει την παραγωγή μόνο ενός, αλλά μελίσσια από διάφορους παραγωγούς».

Όσον αφορά στον τελευταίο κλέφτη, δρούσε κυρίως στις περιοχές Μέσης και Πόρπης και φέρεται ότι έχει αφαιρέσει περί των 60 μελισσιών. Έγινε, όμως, αντιληπτός από κάτοικο.

Τέλος, ο Νίκος Καρακωστίδης ευχαριστεί την αστυνομία για την συνδρομή της στην εξιχνίαση των κλοπών κι αναμένει τις πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων για τις υποθέσεις που εκκρεμούν.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 1/8/2019}