Ο Mελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης τιμά την παγκόσμια ημέρα μέλισσας

Κυριότερη πηγή δολοφονίας των μελισσών είναι η ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνων  φυτοφαρμάκων

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε  ως παγκόσμια ημέρα μέλισσας την 20η  Μαΐου εκάστου έτους μας πληροφορεί με ανακοίνωσή του ο Mελισσοκομικός  Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί» αναφέροντας τα παρακάτω: Μια χώρα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα ύπαρξης της μέλισσας (Σλοβενία) πρότεινε  στον Ο.Η.Ε. με ψήφισμα το οποίο και υιοθετήθηκε, από όλα τα κράτη μέλη του να οριστεί η 20η Μαΐου ως παγκόσμια ημέρα προστασίας της μέλισσας. Η Ένωση Σλοβένων Μελισσοκόμων, έπεισε  τον υπουργό Γεωργίας της, από το 2015, να ηγηθεί μιας τέτοιας πρότασης.

Η ενέργεια αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά την ραγδαία επιδείνωση (σε αριθμούς) μείωσης των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 40 -45 %. Συνέπεια αυτού η έλλειψη επικονιαστών (μέλισσες) στο φυτικό βασίλειο της γης. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο κύριος επικονιαστής των φυτών και δέντρων σε ποσοστό περίπου 82% είναι οι μέλισσες.

Η μελισσοκομική κοινότητα (μελισσοκόμοι παραγωγοί) ευελπιστεί πως μέσα και από αυτήν την ενέργεια να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία  για το που βαδίζουν τα πράγματα. Κυριότερη πηγή δολοφονίας των μελισσών είναι η ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και ιδιαίτερα των νικοτεινοειδών. Αισιόδοξη εξέλιξη αποτελεί και  η προσπάθεια τoυ Παγκόσμιου Κινήματος Πολιτών (Avvaz) που κατάφερε, μέσω του διαδικτύου (internet) συλλογή εκατομμυρίων υπογραφών ώστε να σταματήσει προσωρινά την χρήση συγκεκριμένων δηλητηρίων στην φύση.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί» εκφράζει την αισιοδοξία του, πως με τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανόν  να επηρεαστούν οι υπεύθυνοι και να ξανά αυξηθούν οι Επικονιαστές (Μέλισσες) στην Γη που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Αξιέπαινη η προσπάθεια των ΕΛΤΑ να τυπώσουν πριν λίγες ημέρες 4 γραμματόσημα.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, 19/5/2018}