Μεγάλη δωρεά του Βασίλη Αϊβαλιώτη στον Δήμο Κομοτηνής

Προσφέρει αφιλοκερδώς σπουδαία συλλογή για τον Νέστωρα Τσανακλή, θα βραβευτεί σε επετειακή εκδήλωση  

Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής έκανε αποδεκτή μεγάλη δωρεά συμπολίτη μας προς τον Δήμο Κομοτηνής για τον Νέστωρα Τσανακλή. Πιο συγκεκριμένα, ο συνταξιούχος λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ συλλέκτης Βασίλης Αϊβαλιώτης, δρώντας αλτρουιστικά αποφάσισε να δωρίσει μία συλλογή που βρίσκεται στην κατοχή του, αποτελούμενη από τεκμήρια της δραστηριότητας του Κομοτηναίου εθνικού ευεργέτη Νέστορος Τσανακλή, προκειμένου να εκτεθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία λειτουργεί εντός της Τσανακλείου Σχολής.

Πρόκειται για αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, τα οποία θα εκτεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύεται ο ιστορικός τους χαρακτήρας, αλλά και το γνωστικό πολιτισμικό τους περιεχόμενο. Σύμφωνα με την καταγραφή του δωρητή η συλλογή αποτελείται από τα εξής αντικείμενα:

Μεταλλικά και χάρτινα κουτιά από διάφορες συσκευασίες των τσιγάρων Τσανακλή. Καρτ ποστάλ, αφίσσες, διαφημιστικές καταχωρήσεις, χάρτες, φωτογραφίες με την επωνυμία Τσανακλή. Βινιέτες, οπισθότυποι, σφραγίδες, τέλη χαρτοσήμων από τις συσκευασίες των τσιγάρων Τσανακλή. Τιμολόγια των επιχειρήσεων Τσανακλή. Διαφημιστικές καταχωρήσεις των κρασιών Τσανακλή. Μετοχές της επιχείρησης των κρασιών Τσανακλή. Δημοσιεύματα του τύπου της εποχής που αφορούν τον Τσανακλή. Αντίγραφο της διαθήκης Τσανακλή. Διαφημιστικά είδη (ημερολόγιο, μπρελόκ, σταχτοδοχείο, πρεςπαπιέρ), ταχυδρομικός φάκελος και ταχυδρομικό δελτάριο με την επωνυμία Τσανακλής. Ενθύμιο από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Κωνσταντίνου και Ελένης, που οικοδόμησε ο Τσανακλής στο Κάιρο.

Πέραν των ανωτέρων εκθεμάτων η συλλογή θα εμπλουτιστεί με 20 επιπλέον αντικείμενα βιβλία και περιοδικά εκδοθέντα στην Αίγυπτο από Έλληνες ανήκοντες στον αιγυπτιακό παροικιακό Ελληνισμό.

Το Σώμα μετέφερε τις ευχαριστίες του στον δωρητή που δεν ήταν παρών, ενώ η πρόεδρος Κλεοπάτρα Στογιαννίδου γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 20:30 στον αύλειο χώρο της Τσανακλείου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση τιμής και βράβευσης του δωρητή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 2/6/2023}