Κομοτηναίοι μαθητές ΕΠΑΛ δημιούργησαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κομοτηνής οι μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου δημιουργούν το εικονιζόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στην πλατεία η κεντρική παρουσίαση του αποτελέσματος

Για πρώτη φορά στα ΕΠΑΛ επιχειρείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την υποστήριξη του κοινωνικού ρόλου του σχολείου, άρα και την αποτελεσματική αναβάθμιση  του εκπαιδευτικού τους ρόλου.

Το «ΝΟΗΣΙΣ» μετά και την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με την συμμετοχή 9 ΕΠΑ.Λ. της χώρας για το σχολικό έτος 2017-2018, προέβη στην δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας με την απαραίτητη υποδομή συγκέντρωσης για την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων Σχεδίων Δράσης και των  τιμολογίων που αφορούν τα Σχέδια Δράσης για τα 398 ΕΠΑ.Λ. της χώρας στη φάση διεύρυνσης του προγράμματος.

Κατασκευή από το μηδέν

Το Σχέδιο δράσης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με συνεργασία του μηχανολογικού τομέα και της ειδικότητας των ηλεκτρονικών. Η μελέτη και κατασκευή, ολοκληρώνεται στο 1ο ΕΚ από το 1ο ΕΠΑΛ και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από το κέντρο ΝΟΗΣΙΣ. Το έργο αποτελεί μια «όαση» στη «διψασμένη» εκπαιδευτική κοινότητα για πρωτοβουλία και ευελιξία.

Σκοπός είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μαθητών για να νιώσουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση που είναι ίσως το πιο δύσκολο θέμα. Τα οφέλη του προγράμματος ήταν η καθολική συμμετοχή των μαθητών. Όλοι οι μαθητές συμμετέχουν μέσα σε μια τάξη όχι όπως την ξέραμε αλλά σε μια τάξη-οργανισμό που μαθαίνει να αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη. Διαπιστώνουμε ότι συνεχώς τονώνεται το αυτοσυναίσθημα των μαθητών. Το σχολικό περιβάλλον έγινε περισσότερο ευχάριστο και ενδιαφέρον. Μαθητές που ένιωθαν απομονωμένοι ή αξιολογούσαν τους εαυτούς τους περιττούς, δραστηριοποιήθηκαν. Αλλά και εμείς οι δάσκαλοι με την πρωτοβουλιακή δράση που μας παρέχει απελευθερώνονται δυνάμεις και δυνατότητες κρυμμένες ως τώρα.

Στην Κομοτηνή η παρουσία του αυτοκινήτου

Το αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης στις 25 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Η τεχνική εκπαίδευση τρέχει με γρήγορους ρυθμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, με τους μαθητές τους αλλά μπορούν να κάνουν πάρα πολλά, κι αυτά θα τα δούμε …με τα μάτια μας σε δύο εβδομάδες στην πλατεία.

Εγγραφές στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής

Οι ηλεκτρονικές πλέον εγγραφές στο 1ο  ΕΠΑΛ διαρκούν έως τις 17 Ιουνίου στους υπάρχοντες τομείς και ειδικότητες

Μηχανολογίας με ειδικότητες:

 1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
 2. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
 3. Τεχνικός οχημάτων
 4. Τεχνικός Ψύξης-αερισμού Κλιματισμού
 5. Ηλεκτρολογίας με ειδικότητες:
 6. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
 7. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
 8. Δομικών έργων με την ειδικότητα:
 9. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
 10. Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με την ειδικότητα
 11. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά,  11/6/2019}