Ενδιαφέρον από την Ξάνθη για μαθήματα κολύμβησης στην Κομοτηνή

Θετικό το ΤΕΦΑΑ στην παραχώρηση ωρών στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο. “Πρόβλημα” η μετακίνηση των μαθητών αλλά και η χρηματοδότηση

Στο ενδιαφέρον μαθητών του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών για συμμετοχή στο πρόγραμμα κολύμβησης του υπουργείου Παιδείας που υλοποιείται στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο Κομοτηνής, έρχεται να προστεθεί και το ενδιαφέρον μαθητών του Δήμου Ξάνθης. Αυτό εκφράστηκε επίσημα, όπως πληροφορούμαστε, στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, με το ΤΕΦΑΑ να ανταποκρίνεται καταρχήν θετικά στην παραχώρηση ωρών στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο και για μαθητές του γειτονικού νομού. Στην Ξάνθη, όπως και στην Κομοτηνή, δεν λειτουργεί το κολυμβητήριο της πόλης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κολύμβησης. Και μπορεί μεν στην Κομοτηνή η λύση να δόθηκε μέσω της χρήσης του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου, όμως στην Ξάνθη δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή. Έτσι προέκυψε το αίτημα μεταφοράς μαθητών από την Ξάνθη στην Κομοτηνή για την υλοποίηση του προγράμματος κολύμβησης.

Βέβαια, ακόμα κι αν το ΤΕΦΑΑ είναι θετικό προκύπτουν άλλα ζητήματα. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Κομοτηνής έχει συνάψει συγκεκριμένη σύμβαση με το πανεπιστήμιο και συνδράμει οικονομικά στη λειτουργία του κολυμβητηρίου, είτε όταν αυτό χρησιμοποιείται από μαθητές είτε για τις ανάγκες των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού. Εφόσον, λοιπόν υπάρχει ενδιαφέρον από όμορους Δήμους, τον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών και τον Δήμο Ξάνθης, να κάνουν χρήση του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου, αμέσως τίθεται το ερώτημα της συμβολής τους, οικονομικής φυσικά, στη λειτουργία της υποδομής. Επίσης πρόβλημα είναι και η μετακίνηση μαθητών που πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας και επιπλέον οι μαθητές να μετακινούνται εντός σχολικού ωραρίου.

Όπως και να έχει το ενδιαφέρον από τους Δήμους Μαρώνειας – Σαπών και Ξάνθης έχει εκφραστεί και εξετάζεται αν μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση. Ήδη ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη, καλώντας τον “να ικανοποιηθεί αυτό το δίκαιο καθόλα αίτημα των γονιών ώστε να μην ενισχυθεί περεταίρω η αίσθηση της εκπαιδευτικής απαξίωσης των Σαπών που έχει ως συνέπεια την καταγεγραμμένη και σε σας μεγάλη και προϊούσα μαθητική διαρροή προς τα σχολεία του κέντρου του Νομού”

Ως προς την υλοποίηση του προγράμματος η τελευταία ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας έκανε γνωστή τη διεύρυνση του προγράμματος κολύμβησης στους μαθητές της Δ’ δημοτικού για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά για τους μαθητές της Γ´ δημοτικού, θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά κανονικά για τα «τριτάκια».

Ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και στη Δ’ δημοτικού, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες — αν και η σχολική χρονιά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη — πέραν του ότι «για καθαρά διοικητικούς λόγους», θα ανακοινώνονται σταδιακά από τις αρχές του Νοεμβρίου οι περιοχές υλοποίησης του προγράμματος. Το υπουργείο, επίσης, διαβεβαίωσε ότι είναι «μέριμνά» του η υλοποίηση του προγράμματος χωρίς να επιβαρυνθεί ή να διαταραχθεί η λειτουργία του κανονικού προγράμματος διδασκαλίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα κολύμβησης τελεί εν αναμονή της στελέχωσης των Ομάδων Φυσικής Αγωγής ανά Νομό.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 4/11/2017}