260 μαθητές έμαθαν για το περιβάλλον μέσα από το παιχνίδι

Στα πλαίσια του 2Ο Green Fest 2023 

Το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου περίπου 260 μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικές δράσεις για το περιβάλλον, το «zero waste», τη βιοποικιλότητα, τη μόλυνση των θαλασσών, την ανακύκλωση, με δράσεις από την Follow Green και τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί πεζοπορία από τον Μέγα Πιστό προς την Ιερά Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και καθάρισαν τη διαδρομή. Την επόμενη μέρα ο καθαρισμός περιλάμβανε το δάσος Νυμφαίας.

Η «πράσινη» ευαισθητοποίηση ξεκινάει από τα παιδιά

«Σκοπός να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και όχι μόνο, σε μία προσπάθεια η Κομοτηνή να γίνει πιο πράσινη και πιο φιλική στους ανθρώπους της. Το κομμάτι της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης ξεκινάει από τα παιδιά για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας» ανέφερε η υπεύθυνη του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Λουίζα Σαλτσίδου.

Αθλήματα από ανακυκλώσιμα υλικά

Παράλληλα ο Σύλλογος Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Αξίζω» παρουσίασε αθλήματα από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία έχουν δημιουργήσει οι ωφελούμενοι του συλλόγου. Οι δύο δράσεις περιλάμβαναν ένα ψυχοκοινωνικό παιχνίδι και το παιχνίδι «Μπότσια», που παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία. Μάλιστα, είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχουν αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα. «Με αυτό τον τρόπο προωθείτε η κοινωνικοποίηση των ωφελούμενων, η ένταξή τους σε ομάδες και η ισότητα», εξήγησε η ψυχολόγος του συλλόγου Έλενα Μπόμπολα.

Γνωριμία με τους σπόρους και τις ποικιλίες τους

Από την πλευρά τους οι «Σπορίτες Ροδόπης» σε συνεργασία με τους εθελοντές και ασκούμενους του Κέντρου Νεολαίας & Εθελοντισμού exagono έπαιξαν το παιχνίδι «Δείξε μου τον σπόρο σου να σου πω ποιός είναι», μοιράζοντας παραδοσιακούς σπόρους στους μαθητές.

Το Follow Green είναι μία πλατφόρμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για θέματα ανακύκλωσης που δραστηριοποιείται 4,5 χρόνια στο Δήμο Κομοτηνής. «Κάθε χρόνο βλέπουμε πως υπάρχει συμμετοχή και τα κιλά που συλλέγει η υπηρεσία καθαριότητας είναι όλο και περισσότερα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Follow Green» Παναγιώτης Λεβέντης και τόνισε πως η ανακύκλωση ξεκινάει μέσα από το σπίτι και τα μικρά παιδιά είναι αυτά που μεταφέρουν το μήνυμα στους μεγαλύτερους.

Στη δράση διοργάνωσαν το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, η Κοιν.Σ.Επ. «Θράκης Κίνητρο», η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, η FOLLOW GREEN και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής.

Συμμετείχαν ο Σύλλογος Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης “ΑΞΙΖΩ”, οι Σπορίτες Ροδόπης, η Οργάνωση Νέων System & G, η ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC), εθελοντικές ομάδες και οι ασκούμενοι φοιτητές του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, η οικολογική ομάδα Ροδόπης και εθελοντές φοιτητές της ειδικότητας του αθλητικού τουρισμού, της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 9/5/2023}