Φ. Μάρης: «Βελτίωση της έρευνας και των υποδομών του πανεπιστημίου»

Χρειάζεται προσπάθεια στην εξωστρέφεια του και στη σύνδεση με την κοινωνία 

«Τα τελευταία χρόνια η ερευνητική πανεπιστημιακή δραστηριότητα με βάση τους προϋπολογισμούς διπλασιάστηκε», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φ. Μάρης. Με το Πανεπιστήμιο πλέον να έχει πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, με σημαντικές έρευνες, πανεπιστημιακές δημοσιεύσεις και δικά του έσοδα.

Αναφορικά με τον τακτικό προϋπολογισμό, ο πρύτανης ΔΠΘ δήλωσε πως πέρσι η τακτική χρηματοδότηση ανήλθε στα 4.630.00 εκ ευρώ. «Ενεργοποιήθηκε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με 80% βαρύτατα αντικειμενικά κριτήρια και 20% επίτευξης στόχων» σημείωσε. Όπως επισήμανε φέτος η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 1.150.000 ευρώ υπερκαλύπτοντας περσινές απώλειες.

Για το οικονομικό έτος 2023 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενισχύθηκε με ποσοστό 5,17% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, ενώ αναφορικά με τα ποιοτικά κριτήρια η οικονομική ενίσχυση κυμάνθηκε στο 4,16%. Βάσει του προϋπολογισμού ως περιφερειακό πανεπιστήμιο, το ΔΠΘ, ενισχύθηκε με λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, (Αριστοτέλειο και Εθνικό Καποδιστριακό).

Από τους πέντε στόχους που δηλώνουν τα πανεπιστήμια, στους τρεις επιλέγουν να κρίνονται. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο επέλεξε τους τρεις πιο «σκληρούς» στόχους όπως τους χαρακτήρισε ο Φ. Μάρης. Αυτοί αφορούν το κομμάτι των υποδομών, της έρευνας και της σύνδεσης με την κοινωνία.

Η πανδημία φαίνεται πως επηρέασε την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου, «φέτος βελτιώθηκαν για το Πανεπιστήμιο το κομμάτι της έρευνας και των υποδομών, ενώ στο κομμάτι της σύνδεσης με την κοινωνία χρειαζόμαστε ακόμα προσπάθεια», δήλωσε ο πρύτανης.

Μέχρι τέλος 2023 ανάδοχος για τις εστίες

Μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, που θα περιλαμβάνει τις φοιτητικές εστίες και λοιπές πανεπιστημιακές υποδομές, το οποίο θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ενώ, συνεχίζεται η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τα δύο έργα στην Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Κομοτηνή και η β’ φάση του τμήματος της Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη.

«Από την πλευρά της Περιφέρειας υπάρχουν όλες οι σχετικές εγκρίσεις και αναμένεται το φυσικό αντικείμενο και οι ανάδοχοι που θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να γίνει το έργο στην ώρα του», επισήμανε ο πρύτανης. Αυτό που ανησυχεί τον Φ. Μάρη όπως ανέφερε είναι η εκτίναξη του κόστους κατασκευής παράλληλα με το ενεργειακό κόστος που έχει επηρεάσει τα πάντα στην χώρα.

Νέα Τμήματα Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας

Αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα ιδρύει το Τμήμα Ψυχολογίας (Διδυμότειχο) και το Τμήμα Εργοθεραπείας (Κομοτηνή). Το πρώτο θα έχει έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο 2023 και το δεύτερο τον Σεπτέμβριο του 2024. «Κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να είμαστε έτοιμοι και είμαστε αισιόδοξοι για την δική μας προετοιμασία», δήλωσε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 15/3/2023}