5.000 είδη μανιταριών «φυτρώνουν» στην χώρα μας

Πλούσια σε μοναδικά είδη η Ροδόπη

Με καλάθια στο χέρι και χωρισμένοι σε ομάδες δεκάδες άνθρωποι αρχίζουν το κυνήγι μανιταριών. Η γη γεμάτη καρπό και ο ενθουσιασμός δεν κρύβεται. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι δεν είναι επαγγελματίες, αρκεί να συγκεντρωθούν τα δείγματα. Ακολουθούν η ταυτοποίηση και η κατηγοριοποίηση.

Ο λόγος για τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ που ξεκίνησε τις δράσεις του το 2005, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, κ. Νίκος Ιακωβίδης, και από τότε πραγματοποιεί σε ετήσια βάση μία πανελλήνια συνάντηση μανιταρόφιλων κάθε Οκτώβριο. Ο τόπος συνάντησης διαφέρει κάθε φορά, μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Σύλλογος φαίνεται να έχει βρεθεί μεταξύ άλλων στον Λειβαδίτη Ξάνθης, το Παρανέστι και τους Τοξότες, περιοχές πλούσιες σε ποικιλίες μανιταριών.

Ταυτόχρονα, προσέθεσε, σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνει χώρα μία επιπλέον εκδήλωση συλλογής μανιταριών κάθε Ιούνιο, η οποία είναι πάντοτε ανοικτή και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται.

Αφότου ολοκληρωθεί η συλλογή των μανιταριών, συνέχισε θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πραγματοποιείται έκθεση και ταυτοποίηση, ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων του Συλλόγου μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ διοργανώνονται σεμινάρια μανιταρογνωσίας, αλλά και γευσιγνωσίας από ειδικούς, τους καλύτερους γνώστες στην Ελλάδα.

Παράλληλα πραγματοποιείται και συλλογή άγριας τρούφας, η οποία φύεται υπογείως, με την αρωγή ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Οι ποσότητες, ωστόσο, υποστήριξε ο κ. Ιακωβίδης, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

30 μέλη απαριθμεί ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ

Ο Σύλλογος μέχρι στιγμής μετρά 30 περίπου μέλη από διαφορετικά σημεία της Περιφέρειας, όπως Καβάλα, Δράμα, Διδυμότειχο και Αλεξανδρούπολη, τα οποία ενώνει η κοινή τους αγάπη για τη συλλογή μανιταριών.

Η χώρα μας δείχνει να υστερεί στον τομέα της ενημέρωσης γύρω από τα μανιτάρια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έκρινε, εξ ου και ο σύλλογος σκοπεύει να πραγματοποιήσει ενημερώσεις σε σχολεία της περιοχής, ώστε οι μαθητές να έχουν έγκυρη πληροφόρηση γύρω από την ταυτοποίηση και επεξήγηση των διαφόρων ειδών μανιταριών, κυρίως των θανατηφόρων, αλλά και την ανάλυση του τρόπου αποφυγής τους.

Ταυτόχρονα, τα μέλη του ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση σε συνεργασία με μυκητολόγους, δασοπόνους, γεωπόνους και νομικούς για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου γύρω από την διακίνηση των άγριων μανιταριών στην αγορά, όπως ενημέρωσε ο κ. Ιακωβίδης, μιας και αυτό παρουσιάζει κενά.

Η μανιταροφιλία είναι ένας ολοένα και διευρυνόμενος τομέας, συνέχισε, ενώ μέχρι στιγμής βρίσκονται πανελληνίως συνολικά 8 δραστήριοι σύλλογοι, που διατηρούν σχέσεις συνεργασίας με διακεκριμένους μυκητολόγους του εξωτερικού. Στην διάθεση του ευρέος κοινού υπάρχει πληθώρα συγγραμμάτων και φωτογραφικών οδηγών με πληροφορίες γύρω από τα προϊόντα του δάσους και τη συλλογή, την διαχείριση και την διακίνησή τους στην αγορά.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε ποικιλία μανιταριών, μιας και φιλοξενεί πάνω από 5.000 είδη, τόνισε, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο και βρίσκονται και στην Ροδόπη. Η έλλειψη περιβαλλοντικής αγωγής έχει αποστασιωποιήσει τους νέους ανθρώπους από την επαφή με την φύση και την διαμόρφωση κατάλληλης οικολογικής συνείδησης, κατέληξε ο κ. Ιακωβίδης, και καλεί όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γύρω από τις δράσεις του συλλόγου, ερχόμενοι σε επαφή μαζί του μέσω της σελίδας του στο Facebook.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Χαράς Καϊμάκη, 17/6/2018}