Αναζητούνται λύσεις για τα προβλήματα στα μικροφράγματα του ποταμού Κομψάτου

Έχει καταγραφεί το πρόβλημα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναζητάει λύσεις για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα μικροφράγματα του ποταμού Κομψάτου που πρόσφατα είχε αναδείξει ο «Χ» με αναλυτικό ρεπορτάζ. Απαντήσεις επί του θέματος αναζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Ταπατζάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη να δίνει μια αναλυτική απάντηση επί του θέματος. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι το πρόβλημα παραμένει δημιουργώντας διάφορα ζητήματα σε ανθρώπους του πρωτογενή τομέα της περιοχής. 

80.000 ευρώ για το ένα μικροφράγμα

Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης ενημέρωσε το Σώμα πως πρόκειται για δύο μικροφράγματα που είχαν για τους ίδιους λόγους προβλήματα, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. «Οφείλουμε να εξετάσουμε τις διαστάσεις που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα  και αυτές είναι πρώτον στην αρδευσιμότητα της περιοχής και δεύτερον στην προστατευτικότητα η οποία παρέχεται στο υπόβαθρο που είναι ο πρώτος αναβαθμός που χρησιμοποιείται για την άρδευση» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), σύμφωνα με τον Νίκο Τσαλικίδη έχουν δικούς τους πόρους και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ «επιπλέον έχουν ως αρμοδιότητα την συντήρηση των εγγυοβελτιωτικών έργων στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους, ωστόσο με μίσθωση η ΠΕ Ροδόπης όταν χρειάστηκε και όταν ζητήθηκε από τον τοπικό ΤΟΕΒ σπεύσαμε άμεσα στην περιοχή, καταγράψαμε το πρόβλημα αναφορικά με τον πρώτο αναβαθμό και σε αυτήν την περίπτωση στηρίξαμε και με χρηματοδότηση, αλλά και με τεχνική υποστήριξη». Συγκεκριμένα εγγράφηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα στο ένα μικροφράγμα στο Πρόγραμμα Δράσης με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ. 

Ωστόσο, πρόσφατα «είχαμε ρήξη βλάβης στο δεύτερο αναβαθμό που δημιούργησε ένα δεύτερο πρόβλημα και έπρεπε να γίνει τεχνική έκθεση και μελέτη. Στον πρώτο αναβαθμό έχει προχωρήσει η μελέτη για το ποσό των 80.000 ευρώ. Ζητήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρουμε την σχετική απαλλαγή για τους περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο στην αποκατάσταση της βλάβης, ωστόσο προέκυψε το πρόβλημα στον δεύτερο αναβαθμό». 

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η ΠΕ Ροδόπης περιμένει να κατέβει η στάθμη του ποταμού Κομψάτου, ώστε να γίνει πιο λεπτομερής αποτύπωση των ζημιών. Εν κατακλείδι να σημειωθεί πως ως προσωρινή λύση προτάθηκε να γίνει εκτροπή των υδάτων προς το αρδευτικό κανάλι, ώστε με την κατασκευή ενός προσωρινού αναχώματος στον πρώτο αναβαθμό να μπορεί να αποκατασταθεί η αρδευσιμότητα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 29/1/2022}