Λουτρά στη Σαμοθράκη


Αν αναρωτηθήκατε για το όνομα του οικισμού Θέρμα ή Λουτρά της Σαμοθράκης, στα Θέρμα υπάρχουν πράγματι ιαματικά λουτρά. Τροφοδοτούνται από θειούχα πηγή με νερό θερμοκρασίας έως και 60 βαθμούς. Περιέχει διάφορα στοιχεία και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση και θεραπεία αρκετών ασθενειών.

Μέσα στο το κτίριο με τις χωριστές μπανιέρες για άνδρες και γυναίκες, η θερμοκρασία έχει ελαττωθεί στους 38-39 βαθμούς. Δίπλα υπάρχουν ντους και καμπίνες.

Τα λουτρά χτίστηκαν το 1981 στους πρόποδες του λόφου των Ψαρόθερμων. Παλιά υπήρχε μια δεξαμενή με στέγαστρο φτιαγμένο από κλαδιά. Στη δεκαετία του 20 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο που στέγασε την τότε υπαίθρια δεξαμενή. Από το 1955 εως το 1958 χτίστηκε το δεύτερο κτήριο με άλλη μια δεξαμενή. Αυτές οι δύο δεξαμενές χρησιμοποιούνται σήμερα για να κρυώνει το νερό που βγαίνει με γεώτρηση στους 92οC. Το νερό στις πισίνες είναι διαυγές αλμυρό στη γεύση με οσμή υδρόθειου. Η θερμοκρασία του ευχάριστη στους 38ο -39οC. Οι πισίνες σε καλή κατάσταση ενώ τριγύρω υπάρχουν πάγκοι για ξεκούραση.

Δίπλα στα λουτρά είναι ένας χώρος με βρύσες χλιαρού νερού για ποσιθεραπεία. Ενδείκνυται για παχύσαρκους, αλλά και για παθήσεις ήπατος, χολής και νεφρών. Κοντά στο ρέμα βρίσκεται ακόμη μια πηγή με νερό που πίνεται ως καθαρτικό. Ένα ποτήρι αρκεί για να προκαλέσει διάρροια. Οι ατμοί που βγαίνουν από τη γεώτρηση δίπλα στο κτήριο των δημοτικών λουτρών συνιστώνται για εισπνοθεραπεία (φλεγμονές ανωτέρων αναπνευστικών οδών).

Ενδείξεις: Υδροθειο χλωριονατριούχος πηγή. Συνιστάται για ρευματικές αρθρίτιδες , χρόνιες αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές, παθήσεις των οστών.

Πηγή Ποδόλουτρων

Ανεβαίνοντας τον χωματόδρομο από τα δημοτικά λουτρά προς το λόφο των Ψαροθέρμων συναντάμε μια υπαίθρια γούρνα η οποία είναι ρηχή και οι επισκέπτες κάθονται γύρω από το πεζούλι. Το νερό είναι θολό και έχει αρκετό θειάφι. Το νερό στη γούρνα ανανεώνεται μπορείς να την αδειάσεις και να περιμένεις να γεμίσουν πάλι (απαιτούνται 15 λεπτά περίπου) η θερμοκρασία είναι 37ο -38ο C. Ενδείκνυται για αρθροπάθειες και δερματικά. Η πηγή των ποδόλουτρων δεν έχει είσοδο, είναι ελεύθερη

Τα Θέρμα απέχουν 14χλμ από το λιμάνι της Καμαριώτισσας και οι εγκαταστάσεις των δημοτικών λουτρών βρίσκονται στην είσοδο του Οικισμού μπροστά στη στάση του λεωφορείου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 2551 098229

{Πηγή δημοσιεύματος: http://www.samothraki.com, http://www.samothraki.gr }