Εξελίξεις στο έργο του LNG στην Αλεξανδρούπολη – το 2019 η έναρξη των εργασιών κατασκευής

Προχωρά η διαδικασία του μεγαλόπνοου έργου για την κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου σταθμού φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Το market test έχει ήδη ξεκινήσει, και αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες και τη δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό έχουν προθεσμία 45 ημερών για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την 1η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ στις αρχές του 2019 θα ακολουθήσει η 2η φάση, με την επίσημη «επισφράγιση» των συμμετεχόντων εταιρειών.

Το market test διαπιστώνει τη βιωσιμότητα του έργου, στο οποίο έχουν ήδη «κλειδώσει» με 40% η Gastrade, και από 20% οι ΔΕΠΑ, η εταιρεία του Π.Λιβανού και η Βουλγαρική ΒΕΗ.

Ένα «παραθυράκι» παραμένει ακόμη ανοιχτό για επιπλέον συμμετοχές στο επενδυτικό σχήμα, και μάλιστα αμερικανικού ενδιαφέροντος.   

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2019 και η εμπορική λειτουργία του προβλέπεται για το 4ο τρίμηνο του 2020.

Ο Σταθμός περιλαμβάνει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού αερίου η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο μελλοντικής σύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ. Για τη Βουλγαρία και τις παρακείμενες σε αυτή αγορές, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) του οποίου η εμπορική λειτουργία προγραμματίζεται εντός του 2020.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 1/11/2018}