Σε σταθερή τροχιά το έργο του LNG στην Αλεξ/πολη

Σε σταθερή τροχιά και βάσει χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται το σημαντικό ενεργειακό έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, της σχεδιαζόμενης πλωτής μονάδας φυσικού αερίου στα ανοιχτά της πόλης, από την Gastrade, εταιρεία αποτελούμενη από τον Όμιλο Κοπελούζου (80%) και την Gaslog (20%). Με ολοκληρωμένη την Μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) και διευθετημένες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, το έργο οδεύει πλέον προς την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) τον Μάρτιο του 2018, μετά την λήψη της οποίας θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευαστική φάση.

Η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια ακριβώς, τοποθετώντας την παράδοση του έργου σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2020. Μετά την Gaslog πάντως που προσχώρησε στο εταιρικό σχήμα της Gastrade και την Bulgarian Energy Holding που έλαβε την στρατηγική απόφαση για συμμετοχή στο έργο, προ ολίγων εβδομάδων ακολούθησε και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ. Το μετοχικό κεφάλαιο των 2 νέων εταίρων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ενώ το μερίδιό τους αναμένεται να προκύψει από το 80% του Ομίλου Κοπελούζου.

Το ΑΣΦΑ έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος για την ΕΕ (PCI) εφόσον ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και εμπλουτίζει τις πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου, και, βάσει αυτού, καλύπτεται χρηματοδοτικά από το Connecting Europe Facility. Το έργο έχει επιπλέον την δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ με την εταιρεία προς το παρόν να κινεί τις ανάλογες διαδικασίες. Στο κατασκευαστικό κομμάτι, η Gastrade προσανατολίζεται σε Έλληνες εργολάβους, δεδομένου ότι πλέον υπάρχει και τεχνογνωσία από ανάλογα projects, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου.

Σχετικά με το ΑΣΦΑ

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο αποτελούμενο από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΕΣΦΑ) ακολουθώντας τον δρόμο του προς τους τελικούς καταναλωτές. Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαβάστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά εδώ:

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 9/11/2017}