Οι λιμνοθάλασσες της ΑΜΘ ανήκουν στα ψάρια τους;

Το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ παρατηρεί τις αρνητικές περιβαλλοντικές εξελίξεις και καλείται (επιτέλους) να πράξει

Εικοσιπέντε φυσικές λιμνοθάλασσες και τρεις λίμνες (όλες φυσικές) διαθέτει στην επικράτειά της η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που καλύπτουν μία έκταση 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το 89% αυτής της έκτασης έχει αλιευτική δραστηριότητα.

Μέχρι την δεκαετία του 1990 οι λιμνοθάλασσες και οι λίμνες έδιναν «καλό» μεροκάματο στους αλιείς της περιοχής και ένα δυνατό “brand” στην Περιφέρεια ΑΜΘ καθώς τα αλιεύματα της περιοχής, ταξίδευαν έως και τη Βενετία.

Σήμερα όμως η κατάσταση βαίνει συνεχώς επί τα χείρω με τους αλιείς να βρίσκονται σε απόγνωση και τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Κατσιμίγα να κρούει κώδωνα κινδύνου στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ, καλώντας το σώμα να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο κος Κατσιμίγας είχε πολλές φορές ζητήσει τη συζήτηση του θέματος εν τούτοις το αίτημά του έγινε δεκτό μόλις τη Δευτέρα 28/01 και η συζήτηση που προκλήθηκε στη συνεδρίαση προκάλεσε ποικίλες εντυπώσεις. Από τη μία καταγράφουμε τον εντυπωσιασμό του κου Μέτιου από την ευρεία γνώση του Κώστα Κατσιμίγα για την κατάσταση που επικρατεί στις λιμνοθάλασσες, από την άλλη όμως έχουμε και τον εντυπωσιασμό όλων των υπολοίπων από την ‘πρώτη’ επαφή του κου Μέτιου με κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά.

Τι είπαν οι φορείς

Η συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχε  ενημερωτικό χαρακτήρα και οι σύμβουλοι δεν κλήθηκαν να πάρουν κάποια απόφαση, όμως σκιαγραφήθηκε μία άρτια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Ιδού μερικά σημαντικά που επεσήμαναν από εκπροσώπους φορέων που έχουν ως αντικείμενο τις λιμνοθάλασσες:

Γιώργος Γκίλης, πρόεδρος Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας: Χρειάζεται διάνοιξη του στόμιου «Λαγός» και αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής γύρω από τη Βιστωνίδα. Η Βιστωνίδα πέρυσι και πρόπερσι έχασε 50-60 τόνους ψαριών Μείναμε με κλειστή τη μπούκα «Λαγός». Η Βιστωνίδα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει έως και 50 τόνους ψαριών. Πού είναι το γριβάδι της Βιστωνίδας που έτρωγε η Ελλάδα;

Νίκος Σταμούδης, πρόεδρος οστρακοκαλλιεργητών: Οι λιμνοθάλασσες παρουσιάζουν γήρανση γιατί ο βυθός έχει νεκρωθεί λόγω των φερτών υλικών που δεν απομακρύνονται.

Ανδρέας Αθανασιάδης, πρόεδρος Φ.Δ. Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης: Πρέπει να γίνονται συναντήσεις μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης της ΠΑΜΘ με την πολιτική ηγεσία και να σχεδιάζονται δράσεις από κοινού.

Ευτέρπη Πατετσίνη, εκπρ. Φ.Δ. Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας: Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την αλιευτική διαχείριση, αλλά είναι σημαντικό οι λίμνες και οι λιμνοθάλασσες να έχουν διαφορετική διαχείριση. Η Ισμαρίδα και η Βιστωνίδα χρειάζονται ειδικά ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης.

Γιάννης Κιρκούδης, κτηνίατρος Δ/νσης Κτηνιατρικής ΑΜΘ: Πρέπει να γίνουν μελέτες, γιατί υπάρχουν χρηματικά διαθέσιμα. Και στην Ισμαρίδα και στη Βιστωνίδα είναι σαν να έχουμε μία γυάλα με ένα χρυσόψαρο χωρίς να αλλάζουμε το νερό. Ε, τι θα γίνει αυτό το χρυσόψαρο;

Λεφτά υπάρχουν, αλλά μελέτες όχι

Στον κύκλο των πολιτικών τοποθετήσεων, άπαντες, όσοι πήραν το λόγο επεσήμαναν ή/και συμφώνησαν στην ανάγκη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ώστε οι λίμνες και οι λιμνοθάλασσες να γίνουν αφενός περιβαλλοντικά βιώσιμες αλλά συνεκδοχικά και οικονομικά προσοδοφόρες για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτές.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες.

Η παραδοχή μάλιστα έγινε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο εις απάντηση της παρατήρησης του κου Καραγιώργη, ο οποίος ζήτησε την υλοποίηση έργων για τη βελτίωση της κατάστασης, ειδικά στις λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα.

«Ακούω υπερβολές κι από σας κε Καραγιώργη: για να γίνουν έργα, πρέπει να γίνουν μελέτες. Υπάρχουν μελέτες που δεν υλοποιούμε;» είπε συγκεκριμένα ο κος Μέτιος. 

Από την εισήγηση του κου Κατσιμίγα, πάντως, προκύπτει ότι στο τεχνικό πρόγραμμα της ΑΜΘ για το 2020, υπάρχουν μόνο τρεις μελέτες σχετικές με το εν λόγω ζήτημα:

  1. “Διαχειριστικό σχέδιο υδάτων λίμνης Ισμαρίδας και οριοθέτηση – καθορισμός Αιγιαλού – Παραλίας” με Π/Υ 200.000€.
  2. Περιβαλλοντική μελέτη και ειδική οικολογική αξιολόγηση για την αποκατάσταση της λίμνης Πτελέας Ροδόπης, Π/Υ 32.000€.
  3. διαχειριστικό σχέδιο υδάτων λίμνης Βιστωνίδας και οριοθέτηση – καθορισμός Αιγιαλού – Παραλίας με Π/Υ 650.000€

Παρ’ όλα αυτά «οι μελέτες αυτές είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αντιμετωπίζουν άμεσα φλέγοντα ζητήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και γνώση προκειμένου να υπάρξουν σωστές πολιτικές αποφάσεις από το σύνολο του Σώματος», όπως κατέληξε ο εισηγητής του θέματος. 

Σημειώνεται δε, ότι «στο τραπέζι» έπεσε και η πρόταση για διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για τις λίμνες, ωστόσο ‘έπεσε κάτω’, χωρίς να εξεταστεί περαιτέρω. Πληροφορίες του «Χ» πάντως αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΑΜΘ, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας τέτοιας συνεδρίασης. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 30/1/2020}