Έντονη κινητοποίηση για την προστασία των εκτάσεων γύρω από τη Λίμνη Βιστωνίδα

Καλούνται για κινήσεις πρόληψης όλες οι υπηρεσίες και φορείς της περιοχής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής απέστειλε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης έγγραφο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών στη Λίμνη Βιστωνίδα, η οποία μετά την επικύρωση της Συνθήκης Ραμσάρ, συμπεριελήφθη στον κατάλογο NATURA 2000, που αφορά προστατευόμενους οικότοπους και υγροβιότοπους της χώρας μαζί με είδη χλωρίδας και πανίδας αυτών.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η έξαρση πυρκαγιών στην περίμετρο της λίμνης Βιστωνίδας και ειδικότερα στην περιοχή Διαλαμπής-Κοπτερού με αποτέλεσμα να έχουν καεί μεγάλες προστατευόμενες εκτάσεις, καθώς η λίμνη περιβάλλεται από καλαμιώνες, έχει ζώνες αρμυρικίων, παραποτάμια δάση αλλά και λίμνες με γλυκό νερό και υγρά λιβάδια.

Έτσι λοιπόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής καλεί όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίας και Φορείς (Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής, Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου, Διεύθυνση Δασών Π.Ε. Ροδόπης, ΟΠΕΚΕΠΕ Ροδόπης, Δήμος Ιάσμου, Δήμος Κομοτηνής, ΠΑΜΘ, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  και Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης, Κυνηγητικός Σύλλογος Κομοτηνής, Θηροφυλακή Ροδόπης, Λιμενικό Πόρτο Λάγους) ώστε να γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες και να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμάται, το έργο της κατάσβεσης σε περίπτωση εκδήλωσης  πυρκαγιάς στην περιοχή θα είναι ιδιαίτερα δυσχερές καθώς οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν στη λίμνη εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης, ορισμένοι έχουν στενέψει αρκετά λόγω της αυτοφυούς βλάστησης στο πρανές της οδού και στην κοίτη των αποστραγγιστικών καναλιών, ενώ άλλοι έχουν συγχωνευτεί με τα αγροτεμάχια.

Εξ ου και κρίνεται απαραίτητο στο πλαίσιο της προσπάθειας ούτως ώστε να μειωθούν ή να εξαλειφθούν πυρκαγιές στην περιοχή να γίνει η ενημέρωση κατοίκων και κυνηγών, η εκτύπωση και διανομή φυλλαδίων και περιπολίες 24ωρου από όλες τις υπηρεσίες (Αστυνομία, Δασαρχείο, Λιμενικό, Θηροφυλακή).

Επιπλέον από την Εισαγγελία Πρωτοδίκων Ροδόπης διενεργείται έρευνα σχετικά με τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση αγροτικών δρόμων και θεωρείται ότι πρέπει να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που ήδη αναφέρθηκαν.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Βασίλη Στοάκη, 5/3/2019}