Οι Αμερικάνοι θα βγάλουν την βυθοκόρο “Όλγα” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Από το 2010 βρίσκεται βυθισμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η βυθοκόρος «Όλγα». Προσπάθειες για την ανέλκυση της είχαν γίνει και στο παρελθόν χωρίς να είναι καρποφόρες καθώς κατάφεραν να βγάλουν μόνο ένα μέρος του ναυαγίου.

Ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, το 2016 προχώρησε σε ανοικτό, μειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό την ανέλκυση και απομάκρυνση της βυθοκόρου. Ο διαγωνισμός τελικά δεν προχώρησε και έτσι παραμένει, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι και σήμερα.

Σήμερα σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθ’ ολοκληρίαν το κόστος της ανέλκυσης της βυθοκόρου από το λιμάνι της πόλης, ώστε να μπορεί να υπάρξει εκμετάλλευση του κρηπιδώματος σε όλο του το μήκος και να διασφαλιστεί ο ανετότερος ελλιμενισμός αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Στην πόλη βρέθηκαν αμερικανοί δύτες οι οποίοι, σε συνεργασία με Ελληνες, έκαναν «αυτοψία» στην περιοχή και αναμένεται μέχρι τα τέλη του Ιουνίου να συντάξουν ειδική έκθεση που θα περιγράφει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης ανέλκυσης, το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί, αλλά και το εκτιμώμενο κόστος.

Τέλος να σημειωθεί πως κονδύλια για την εκτέλεση της επιχείρησης θα καλυφθούν από τον αμερικανικό στρατό, ενώ τον συντονισμό των κινήσεων από ελληνικής πλευράς θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr, 9/6/2019}