«Βράζουν» τα καζάνια στην Ξάνθη, αλλά… λιγότερο και ακριβότερο το φετινό τσίπουρο

Μεγάλη «πληγή» το δικαίωμα απόσταξης που χάνουν οι μικροί αποσταγματοποιοί

Γ. Βουρβουκέλης: « Δύσκολη η φετινή χρονιά – Στο 15%-20% η αύξηση»

Τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και οι τιμές στο χύμα και στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, καθώς η δύσκολη φετινή παραγωγική χρονιά σε συνδυασμό με τα υψηλά καλλιεργητικά κόστη και τους φόρους για απόσταξη, θα αυξήσουν κατά 15%-20% την τιμή του τελικού προϊόντος.

Στο μεταξύ, φαίνεται να ανοίγει μια μεγάλη «πληγή», το γεγονός ότι οι «μερακλήδες» μιικροπαραγωγοί που διαθέτουν ένα  αμπέλι στο κτήμα τους,  θα πρέπει να το δηλώνουν στο Ε9 για να  έχουν δικαίωμα απόσταξης. κάτι που θα οδηγήσει σε μικρά, παράνομα, καζάνια ανά την επικράτεια, την ίδια ώρα που ήδη «αργοσβήνουν» τα καζάνια, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός οινοποιός στην Ξάνθη κ. Γιώργος Βουρβουκέλης.

Ο ίδιος, αναφέρεται και στο ενδεχόμενο νοθείας του παραδοσιακού ποτού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «δύσκολο» αλλά όχι και ανέφικτο.

«ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΣΤΟ 15%-20% Η ΑΥΞΗΣΗ –  ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΖΑΝΙΑ»

Αναλυτικότερα ο κ. Βουρβουκέλης, εξήγησε στην «Θ» ότι «η αποστακτική περίοδος των διήμερων ξεκινά τώρα. Ήδη δηλώθηκε η ημερομηνία στον νομό Ξάνθης και από τις 3 Νοεμβρίου, ξεκίνησε. Όλοι οι μικροπαραγωγοί δηλαδή που έχουν καζάνια διήμερου, μπορούν να βράζουν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Φέτος η χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά γενικότερα, όπως σε όλες τις παραγωγές (βλέπετε τι συμβαίνει με το ελαιόλαδο λόγω της μειωμένης παραγωγής της ελιάς). Βέβαια στον νομό μας, ήταν σχετικά καλά τα πράγματα, αλλά ήθελε πάρα πολλή δουλειά και υπομονή. Εμείς σαν «Κτήμα Βουρβουκέλη» πήγαμε καλά στην παραγωγή. Δεν είχαμε μεγάλες απώλειες, παρά μια φυσιολογική μείωση της τάξης του 15%  στην παραγωγή, λόγω και του ότι το αμπέλι δεν μπορεί να γεννά κάθε χρόνο τα ίδια σταφύλια, όπως όλες οι παραγωγές άλλωστε. Το ζήτημα όμως είναι ότι λόγω καιρικών συνθηκών χρειάστηκε εντατική επιμέλεια στην καλλιέργεια και μεγάλη φροντίδα. Έτσι λόγω των αυξημένων κοστολογίων και μεροκάματων αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών γενικότερα, για το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή, όλα ήταν αυξημένα. Γενικότερα υπάρχει μια παράκρουση. Είναι πάρα πολύ αυξημένα τα κόστη σε όλους τους τομείς της παραγωγής (ξεκινώντας από τα καύσιμα και τα εργατικά χέρια και φτάνοντας μέχρι και τις πρώτες ύλες και την διαδικασία μέχρι το τελικό προϊόν) και έτσι ο καταναλωτής θα πρέπει να περιμένει μια αύξηση 15%-20%. Μιλάμε για μια μεγάλη αύξηση, όπως συμβαίνει σε όλη την αγορά. Όσον αφορά στο τσίπουρο, από πέρυσι ξεκίνησε η διαδικασία από την εφορία και τις τελωνιακές αρχές να αυξήσουν τον φόρο και να αυξηθεί και ο τρόπος απόσταξης και αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι αυξημένη και φέτος η τιμή. Παρόλα αυτά θα υπάρχει και μικρότερη παραγωγή, γιατί πολύ μικροί και διήμεροι αποσταγματοποιοί δεν έχουν σταφύλι για να αποστάξουν. Επίσης ένας ακόμη μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, πέρα από τους «επαγγελματίες διήμερους παραγωγούς» όπως είμαστε και εμείς που έχουμε την αμπελοκαλλιέργεια, είναι ότι οι υπόλοιποι απλοί πολίτες (και αυτό ξεκίνησε από πέρυσι) που έχουν μια κληματαριά ή ένα  αμπέλι στο κτήμα τους,  θα πρέπει να το δηλώνουν στο Ε9 και να γίνουν κατά κάποιο τρόπο «επαγγελματίες αγρότες» για να έχουν δικαίωμα απόσταξης. Οπότε και αυτό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που τα καζάνια θα έχουν μικρότερη δουλειά φέτος. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί ο άλλος να βράσει τα 100-200-500 κιλά που έχει βγάλει η αυλή του και αυτό ανοίγει μια μεγάλη πληγή. Το κράτος μπορούσε και έβγαζε κάπως χρήματα από όλο αυτό, διότι και αυτοί οι άνθρωποι πλήρωναν φόρο για να μπορέσουν να αποστάξουν (και οι περισσότεροι είχαν για οικιακή χρήση το τσίπουρο ή για την οικογένειά τους), αλλά τώρα εγκυμονεί ένας μεγάλος κίνδυνος. Ότι θα γεμίσει όλη η επικράτεια από παράνομα καζάνια. Από μικρά καζάνια τα οποία θα τα έχει ο άλλος στο σπίτι του και θα κάνει παράνομα την δουλειά του, κάτι που είναι απίστευτα δύσκολο να ελέγξει το κράτος. Θα μπει στο μυαλό όλων ότι εφόσον τον αποκλείεις για να αποστάξει τα κιλά που έχει για να πάρει  30-40 λίτρα τσίπουρο, θα μπει και εκείνος στην διαδικασία να αγοράσει ένα παράνομο καζάνι (θα βρει τον τρόπο) και θα το κάνει στο σπίτι του. Αυτό ανοίγει λοιπόν μια μεγάλη πληγή και είναι φυσικά ένα μεγάλο «μείον» στον κρατικό προϋπολογισμό».

«ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ – ΑΡΓΟΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ»

Επίσης  ίδιος υπογράμμισε ότι «γενικότερα θα υπάρξει μειωμένη παραγωγή πανελληνίως και στο τσίπουρο και στο ρακί κλπ γιατί δεν είχαμε σταφύλι. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η περίοδος της παραγωγής. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά κοστολόγια, θα αποτελέσει έναν ανατρεπτικό παράγοντα για την παραγωγή τσίπουρου, οπότε και θα είναι και ακριβότερο και θα είναι και μικρότερη η παραγωγή. Αν δηλαδή ένα τσίπουρο πωλούνταν στην τιμή των 7-8 ευρώ, θα πάει κοντά στα 9-11 ευρώ πλέον.  Όλα είναι αυξημένα. Παρόλα αυτά είναι σε χαμηλότερη τιμή από ο,τι ένα εμφιαλωμένο τσίπουρο, που έχει και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, άσχετα από το ότι υπόκειται σε φόρο απόσταξης και το χύμα (διήμερο) τσίπουρο.

Η πολιτεία έχει μπει πλέον σε μια γραμμή να περιορίσει του χύμα τσίπουρου. Αυτό είναι όμως το παραδοσιακό τσίπουρο (του διήμερου). Το τσίπουρο που παράγεται από τις μεγάλες μονάδες, στην ουσία είναι ένα προϊόν απόσταξης μεγάλης παραγωγής το οποίο έχει άλλες διαδικασίες στο να παραχθεί και κατά κάποιο τρόπο μιμείται το παραδοσιακό τσίπουρο. Είναι μια κατάσταση περίεργη. Δεν ξέρω πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα η διαδικασία, πάντως τα καζάνια αργοσβήνουν και ο κόσμος αποτρέπεται σιγά – σιγά από αυτήν την «γιορτή» και την παραδοσιακή απόσταξη και μπαίνουμε σε διάφορες διαδικασίες ώστε να καταλήξει η όλη διαδικασία μόνον στο εμφιαλωμένο. Βέβαια είναι σωστό να υπάρχει μια διασφάλιση προς τον καταναλωτή  – και είναι λογικό – αλλά και με το χύμα ακόμη τσίπουρο, μπορεί να υπάρξει διασφάλιση, διότι γίνονται έλεγχοι από το χημείο, κόβονται τιμολόγια κλπ και υπάρχουν δηλωμένοι παραγωγοί. Πλέον, στην σύγχρονη εποχή, δεν μπορεί ο άλλος να πάθει τρομερή ζημιά από ένα χύμα τσίπουρο. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια συνέπεια και να διατηρηθεί το παραδοσιακό αυτό ποτό, που είναι συνυφασμένο με την αγροτική ζωή της Ελλάδος».

«ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΗ Η ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΧΥΜΑ…»

Αναφορικά με το αν υπάρχουν νοθείες, ο κ. Βουρβουκέλης, σημείωσε ότι «νοθεία μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε προϊόν. Στο χύμα προϊόν τι νοθεία να κάνεις; Το ζητούμενο είναι ότι θα πρέπει το κράτος – εφόσον έχει θεσπίσει τέτοιους νόμους και προσπαθεί να περιορίσει την παραγωγή του χύμα τσίπουρου – να μπορέσει να διαφυλάξει και τα σύνορά του… Το να γίνει νοθεία στο χύμα, είναι κάτι δύσκολο. Είναι όμως και εφικτό. Μπορεί να υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, τα οποία όμως και πάλι ελέγχονται. Όταν το χημείο κάνει ελέγχους και παίρνει δείγματα και παρακολουθεί την κατάσταση, οπουδήποτε μπορεί να βρει νοθευμένα ποτά…»

Πηγή:https://www.thraki.com.gr 7/11/2023