Κομοτηνή: Έντονο πρόβλημα λειψυδρίας για τους αγρότες

Οι ταμιευτήρες άδειασαν, η στάθμη των γεωτρήσεων έπεσα αισθητά, το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο στο Νομό Ροδόπης. Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Μανίτσα, αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Κομοτηνής οι γεωργοί στο Νέο Σιδηροχώρι και την Ανδριανή αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα. «Είναι απαραίτητα τα έργα. Πρέπει να δημιουργηθούν κλειστά κυκλώματα για να μην οδηγείται το νερό του ταμιευτήρα στα κανάλια, όπου παρατηρείται πρόβλημα απώλειας του νερού τουλάχιστον κατά 80% » δηλώνει ο κος Μανίτσας σημειώνοντας πως για το πότισμα διατίθεται τελικά μόνο το 20% της ποσότητας.

Δεν λειτουργούν οι αντλίες

Οι αγρότες της περιοχής δεν κρύβουν την απογοήτευση τους, καθώς, με την μείωση της ποσότητας του νερού, μπορούν να ποτίζουν μόνο κάθε τριάντα μέρες, διάστημα στο οποίο οι βαμβακοφυτείες της περιοχής δεν αντέχουν. «Ο Νότος, το «τρίγωνο» Κομοτηνή, Φανάρι και Ξυλαγανή ασχολείται μόνο με την καλλιέργεια του βαμβακιού» δηλώνει ο αντιδήμαρχος σημειώνοντας πως λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορούν να γίνουν έργα. «Αν είχε δημιουργηθεί κλειστό κύκλωμα, θα μπορούσαν να ποτιστούν 15.000 στρέμματα, ενώ τώρα ποτίζονται 6.000 στρέμματα.» ανέφερε επισημαίνοντας ότι εδώ και μια εβδομάδα το πότισμα έχει σταματήσει αναγκαστικά στο Νέο Σιδηρόχωρι. «Ανάσα» θα αποτελούσε και η δημιουργία φράγματος στον ποταμό Φιλιουρί, φέτος από τις 10 Ιουλίου σταμάτησε η ροή από το ποτάμι με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι αντλίες. «Είναι όλα σταματημένα, δεν ποτίζει κανείς!» επισημαίνει απογοητευμένος.

Η απειλή της υφαλμύρωσης παρούσα

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η υφαλμύρωση. Ήδη πολλές γεωτρήσεις βγάζουν αλμυρό νερό με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να συνεχίσουν το πότισμα των φυτειών τους. Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μονόδρομος λόγω της επιδότησης με αποτέλεσμα όλη αυτή η περιοχή να φιλοξενεί αποκλειστικά βαμβακοφυτείες, που απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού. «Τα τεύτλα είναι καλή παραγωγή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογή, αλλά το κόστος μεταφοράς για το εργοστάσιο στον Έβρο είναι απαγορευτικό» καταλήγει ο αντιδήμαρχος μιλώντας για έλλειψη άλλων επιλογών στην παρούσα χρονική στιγμή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr/, 19/8/2017}