Άνοιξε το LEADER αλιείας ιδιωτών

Μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης για τους τους επαγγελματίες ψαράδες της Ξάνθης

Μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης «άνοιξε» για τους αλιείς των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης, αφού στον «αέρα» βγήκε η πρόσκληση της Αναπτυξιακής Ροδόπης για την υποβολή προτάσεων έργων ιδιωτικού χαρακτήρα CLLD/LEADER αλιείας Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης.

Τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, κάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του LEADER Ροδόπης-Ξάνθης κι αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm υπογράμμισε πως η Αναπτυξιακή είναι προετοιμασμένη, ενώ σε πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση λύθηκαν τυχόν απορίες.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι στα 885.000€, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους μέχρι 31/12/2021, ενώ το πρόγραμμα προσφέρει μεγάλο ποσοστό χρηματοδότησης από 50% έως 80%.

Σύμφωνα με τον κο Πολιτειάδη, το συγκεκριμένο Leader «αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα αλιείς και μη για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων μικρών και πολύ μικρών» κι επίσης «είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Ροδόπη και Ξάνθη, κι αφορά περιοχές που απέχουν έως 10 χλμ από την ακτογραμμή».

Χρήματα σε επιχειρήσεις του τόπου

Το Leader Αλιείας είναι το τρίτο κατά σειρά που άνοιξε. Προηγήθηκαν τα Leader Δημοσίου, Ιδιωτών, αλλά κι η πρώτη φάση του Leader Αλιείας (για το Δημόσιο). Η δεύτερη φάση του Leader Αλιείας (για τους Ιδιώτες) είναι η τρέχουσα.

Συνολικά με όλα τα παραπάνω προγράμματα, έχουν εξασφαλιστεί περίπου 20εκ ευρώ ως χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων Ροδόπης-Ξάνθης (περίπου 4εκ€ Leader Δημοσίου, 15εκ€ Ιδιωτών, 1εκ€ Αλιείας). «Φέραμε στην περιοχή μας περίπου 20εκ ευρώ κι ενισχύσαμε περίπου 126 επιχειρήσεις», δήλωσε ο κος Πολιτειάδης, ο οποίος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος, διότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα, να βρίσκουμε και να φέρνουμε χρήματα για την περιοχή, για να γίνονται επενδύσεις και να εκσυγχρονίζονται οι επιχειρήσεις».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως τα χρήματα που δίνονται δεν είναι με τη μορφή δανείων, αλλά επιχορηγήσεις. Αυτό που οφείλουν να κάνουν όσοι τις δέχονται, είναι να αποδεικνύουν πως προέβησαν στην αντίστοιχη επένδυση, με αυτή που είχαν καταθέσει στο φάκελό τους για να πάρουν τη χρηματοδότηση. «Δεν είναι δανεισμός, είναι επιχορήγηση κι είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, όταν κάποιος σκέφτεται να δημιουργήσει ή να εκσυγχρονίσει μία επιχείρηση, να μπορεί να βρει φθηνό χρήμα», υπογράμμισε ο κος Πολιτειάδης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, από «ΧΡΟΝΟΣ», 17/11/2021}