Βάλτε το λάδι της Ξάνθης στα σπίτια σας

Τι λένε ελαιοπαραγωγοί και το ελαιοτριβείο Τυμπάνου

Σύμφωνα με τον Κ. Παρασκευά, ενός εκ των δύο υπευθύνων του ελαιοτριβείου Τυμπάνου, η ελαιοπαραγωγή εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών Το 2022 για την ελαιοπαραγωγή, μετά από πολλά χρόνια ικανοποιεί τους ελαιοπαραγωγούς, τόσο σε ποσότητες και αποδόσεις όσο και σε τιμές παραγωγού.

Ικανοποιημένος ο κύκλος εργασίας του ελαιόλαδου, τελικού προϊόντος των ελαιοπαραγωγών για φέτος, αφού και η ποσότητα και η ποιότητα είναι αρκετή και άριστη.

Η λιανική τιμή αποσβένει μέρος των εξόδων που απαιτούνται.

Δυστυχώς η δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές λόγω των πολλών οικονομικών υποχρεώσεων και του κόστους ενέργειας, να μην  επιτρέπουν στους παραγωγούς και στα ελαιοτριβεία να απολαύσουν τους κόπους μιας καλής χρονιάς, αλλά ευελπιστούν ότι πολλά να αλλάξουν αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην Ξάνθη ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείο, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Παρασκευά, ομολογούν πώς ήταν μία από τις καλλίτερες ελαιοπαραγωγικές χρονιές.

Ελπίδα όλων να αναχαιτισθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά για να μπορέσουν να απολαύσουν τους καρπούς της Θρακιώτικης γης.

Μπορεί, όπως μας λένε οι παραγωγοί, να μην αγοράζονται οι ποσότητες ελαιόλαδου από τους ίδιους τους παραγωγούς, όσοι από αυτούς έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν στην λιανική, όμως, δεν υπάρχει νοικοκυριό στην Ξάνθη που να μην έχει κάνει το «κουμάντο» του και απολαμβάνει το πράσινο χρυσάφι του καλού, ποιοτικού Ξανθιώτικου λαδιού.

Όσο για την ποιότητα του Ξανθιώτικου λαδιού, υπάρχει μία εξήγηση από τους παλιούς ελαιοπαραγωγούς της Ξάνθης.

Το ελαιόδεντρο της Ξάνθης «χαϊδεύεται» από τον αγέρα της Ροδόπης και το νοτιά της θάλασσας του Θρακικού Πελάγους και η γη όταν χρειάζεται το νεράκι, το δίνει στην ελιά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, του Βασίλη Παυλικιάνου, 29/11/2022}