Κτίριο «Γκέρυ»: Εμβληματικό, ιστορικό αλλά παραμένει… ρημαγμένο

Κ. Κουρτίδης: «Οικτρή η κατάστασή του, όταν ανέλαβα – Η μελέτη παραδόθηκε – Τώρα πρέπει να γίνει το έργο»

Ακόμη ένα εμβληματικό και «ιστορικό» κτίριο της Ξάνθης που… ρημάζει, μαζί με πολλά ακόμη που έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου. Ο λόγος για το κτίριο «Γκέρυ», ο αύλειος χώρος του οποίου ανοίγει κατά τις ημέρες υψηλής επισκεψιμότητας στην Ξάνθη (Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και Γιορτές Παλιάς Πόλης) και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων. Οι στέγες των κτιρίων όμως έχουν υποχωρήσει και κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ποιο είναι όμως το σημείο στο οποίο αφήνει το κτίριο η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση (ΠΕ Ξάνθης) στην ιδιοκτησία της οποίας υπάγεται; Έχουν γίνει μέχρι σήμερα ενέργειες για την αποκατάστασή του και αν ναι, ποιες είναι αυτές; Απαντήσεις στα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ», ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης. Ο ίδιος αναφέρεται στα δεδομένα που υπήρχαν με την ανάληψη των καθηκόντων του και στις ενέργειές του μέχρι και σήμερα, σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη της αποκατάστασης. Μια μελέτη που θα αποτελέσει – ενδεχομένως – «προίκα» για την νέα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

«ΟΙΚΤΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ‘’ΓΚΕΡΥ’’ ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ – ΕΝΕΡΓΗΣΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Κουρτίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «μόλις ανέλαβα, την 1/1/2022 διαπίστωσα ότι το «Γκέρυ» ήταν σε οικτρή κατάσταση. Ήταν κλειστό, είχε φυτρώσει βλάστηση και επί της ουσίας ήταν μια «ζούγκλα». Αμέσως, σε συνεργασία με εργολάβο τον οποίο παρακάλεσα να βοηθήσει, διότι εντός του «Γκέρυ» εκτός του γεγονότος ότι υπήρχε υγειονομικός κίνδυνος, εκτός του γεγονότος ότι υπήρχαν άστεγοι και ναρκομανείς, υπήρχαν και τρωκτικά αλλά και κίνδυνος πυρκαγιάς και καταστροφής του οικήματος. Για αυτό καθαρίσαμε όλο τον χώρο από βλάστηση, με αποτέλεσμα να γίνει προσβάσιμο. Το «Γκέρυ» έχει δύο κτίσματα. Την καπναποθήκη και τα γραφεία με την κατοικία. Μπήκαμε εντός των γραφείων και της κατοικίας όπου είχε γίνει χώρος απόρριψης άχρηστων υλικών, τα οποία και απομακρύναμε με σκοπό να μην υπάρχει πλέον κίνδυνος πυρκαγιάς. Επίσης αποκαταστήσαμε το ρεύμα για να είναι φωτισμένο και βάλαμε κάμερες παρακολούθησης, με σκοπό να μην εισέρχονται τρίτοι και προκαλέσουν ζημιές και προβλήματα. Διαπιστώσαμε επίσης ότι το κτίριο και συγκεκριμένα η οροφή της καπναποθήκης βρίσκονταν σε οικτρή κατάσταση και περεταίρω υπήρχαν προβλήματα και στο κτίριο των γραφείων με παράθυρα που είχαν καταστραφεί. Έγινε νομική έρευνα και διαπιστώθηκε ότι όταν υπάρχει επαπειλούμενος κίνδυνος, με μια απλή γνωστοποίηση στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, μπορούν να γίνουν εργασίες με σκοπό να αποσοβηθεί ο κίνδυνος. Αμέσως επίσης, έγινε μελέτη για την αποκατάσταση των στεγών και των ξύλινων τμημάτων των οικημάτων, βάσει της οποίας το κόστος αποκατάστασης για μεν την καπναποθήκη κυμαίνεται στο ποσό των 170.000 ευρώ, για δε τα κτίρια γραφείων στο ποσό των 28.000 ευρώ. Το  ποσό της μελέτης ήταν άνω των 30.000 ευρώ (με το οποίο γίνεται απευθείας ανάθεση). Το επόμενο στάδιο ήταν να γίνει διαγωνισμός και αποκατάσταση των στεγών αλλά και της κατοικίας. Είχαμε καθαρίσει τα κτίσματα από ο,τιδήποτε μπορούσε να γίνει επικίνδυνο μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός και ο εργολάβος να αποκαταστήσει τα ξύλινα στοιχεία των κτιρίων και κυρίως τις στέγες. Συνεπώς είμαστε έτοιμοι για το γεγονός αυτό».

«Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ – ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ»

Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι «στην σύντομη θητεία μου καταφέραμε και αποκαταστήσαμε το εμβληματικό αυτό κτίριο, το οποίο βέβαια είχαμε σκοπό να κάνουμε Μουσείο Ελλήνων Συνθετών (κάτι που θα αποφασίζαμε σε μια ευρεία σύσκεψη των φορέων και συλλόγων της Ξάνθης, οι οποίοι θα έδιναν ο καθένας την άποψή του). Τον ελάχιστο αυτό χρόνο που ήμουν εγώ, χρειάστηκε να γίνει μελέτη και η μελέτη έγινε με διαγωνισμό και όπως αντιλαμβάνεστε πήρε κάποιο χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε διαδικασίες δημοσίου. Μετά την μελέτη θα ακολουθούσε η αποκατάσταση και φυσικά και η αποκατάσταση των οροφών. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να υπάρχει μελέτη, γιατί βάσει αυτής θα γίνει η αποκατάσταση. Και μάλιστα πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί δεν ακολουθείται αυτή η διαδικασία με την «Νεωτέρων». Εφόσον υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μην υπάρχει κίνδυνος. Τώρα πρέπει να γίνει το έργο. Εμείς παραδίδουμε έτοιμη μελέτη αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διότι από τότε που τελείωσαν οι εκλογές και μέχρι τις 31/12/2023 λειτουργούμε για επείγοντα θέματα και ζητήματα, για τρέχοντα και για αυτά που έχουν αρχίσει. Ωστόσο, σε ένα σημείο δεν θέλουμε να δεσμεύσουμε την νέα διοίκηση με οποιονδήποτε τρόπο. Ας ακολουθήσει αυτή και ας ολοκληρώσει. Εμείς θα την ενημερώσουμε και ελπίζουμε αυτή να τακτοποιήσει το θέμα».

Πηγή https://www.thraki.com.gr/ 24/11/2023