Ακόμα και κάτω του κόστους πωλούν γάλα οι Θρακιώτες κτηνοτρόφοι

“Θέλουν να μην υπάρχει κτηνοτροφία στον τόπο”, σημειώνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης Σ. Κοσουτζής – Απηυδισμένος και ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας σε επιστολή του με αποδέκτη τον Αλ. Τσίπρα

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται αυτό τον καιρό οι κτηνοτρόφοι της Θράκης, καθώς βλέπουν τον τζίρο να μειώνεται καθημερινά, λόγω της πτώσης των τιμών, και τους εαυτούς τους να κρατιούνται με νύχια και με δόντια στο επάγγελμα. Η διαπίστωση ότι κάθε μήνα και λιγότεροι είναι οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, δια στόματος του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Σάκη Κοσουτζή, είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του νομού αλλά και της Θράκης γενικότερα.

Το μείζον πρόβλημα αυτούς τους μήνες εντοπίζεται στις τιμές του γάλακτος, με τους κτηνοτρόφους να αναγκάζονται να πωλήσουν ακόμη και κάτω από το κόστος. Δεδομένης και της χαμηλής κίνησης στο κουρμπάν μπαϊράμ, τα προβλήματα σωρεύτηκαν και οι κτηνοτρόφοι φωνάζουν προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε να βρεθεί κάποια λύση.

“Το κοστολόγιο στο γάλα είναι στα 72 λεπτά κι εμείς πουλάμε ακόμα και με 70 λεπτά”, δήλωσε ο Σάκης Κοσουτζής, σημειώνοντας πως “στην ακριτική Θράκη έτσι έχουν γίνει πλέον οι τιμές το τελευταίο δίμηνο. Καλεί την κυβέρνηση “να μας το πουν στο ίσια, ότι θέλουν να μας τελειώσουν από το επάγγελμα, να τελειώσουν τα ψέματα. Ταλαιπωρούμαστε και χρεωνόμαστε τσάμπα. Η κυβέρνηση πριν εκλεγεί έλεγε για τον πρωτογενή τομέα, αλλά τώρα φαίνεται πως θέλουν να τελειώσουν τους κτηνοτρόφους”.

Διαπιστώνει μάλιστα πως “κάθε μέρα φεύγουν πρόβατα για άμεση σφαγή με ένα ευρώ το κιλό, γιατί όλοι οι κτηνοτρόφοι προσπαθούμε να τα μειώσουμε, γιατί θέλουν να τελειώσουν το επάγγελμα στη Θράκη”.

Το Αγροτικό – Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας

Την ίδια ώρα, μία ακόμη επιστολή με αποδέκτη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έστειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας Βάκης Τσιομπανίδης, αν και όπως γράφει ο ίδιος “γνωρίζω εκ των προτέρων ότι απάντηση δεν πρόκειται να λάβω”.

Η επιστολή επικεντρώνεται στο αίτημα για ακατάσχετο αγροτών και κτηνοτρόφων στα 15.000 ευρώ: “Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται υπ’ ατμόν και 250.000 συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν στην έξοδο από την παραγωγή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας. Παρά το γεγονός πως κάθε χρόνο δημιουργούνται επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους αγρότες, ο αγροτικός κόσμος αποδεκατίζεται με μορφή πογκρόμ”.

Ο πρόεδρος σημειώνει πως “η παραγωγή έγινε ασύμφορη”, πως “250.000 συνάδελφοι οδηγήθηκαν στην έξοδο από την παραγωγή”, πως “το 57% των αγροτικών επιδοτήσεων κατάσχονται”, και άλλα. Καταλήγει στο εξής ερώτημα: “Σας ρωτώ, θα φέρε τελικά προς ψήφιση νομοσχέδιο για ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό αγορών όπως άλλωστε πολλάκις το έχει υποσχεθεί ο κος Αποστόλου;”.

{Πηγή ανάρτησης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 25/8/2018}