Μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και στον Έβρο με τα αρνιά που εξέθρεψαν ενόψει Πάσχα, αλλά όπως όλα δείχνουν φέτος δεν θα μπορέσουν να τα διαθέσουν στην αγορά, η οποία έχει επηρεαστεί σημαντικά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
«Έχουμε πάρα πολλά αρνιά που είναι αδιάθετα και δεν βλέπουμε να κινείται η αγορά, ειδικά εδώ στη δική μας περιοχή. Κάτω υπάρχει μία μικρή κίνηση, αγοράζουν οι Ιταλοί κάποια λίγα αρνιά, εδώ στη δική μας περιοχή τα αρνιά παραμενουν αδιάθετα. Όσοι επικοινωνούν με τους εμπόρους, αν τελικά βρουν κάποιον έμπορο να το αγοράσει για να σταλθούν προς τα κάτω, οι έμποροι τα ζητούν κοψοχρονιά», λέει στο «R» ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Βάκης Τσιομπανίδης.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος, ένα αρνί για να γίνει δέκα κιλά απαιτεί δαπάνη περίπου 85 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι η τιμή των 3 €/κιλό που προσφέρουν οι ζωέμποροι είναι ιδιατέρως ζημιογόνα.
Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση των αρνιών προϋποθέτει μία σημαντική δαπάνη για την οποία δεν είναι προετοιμασμένοι οι κτηνοτρόφοι -«ποιος έχει κρατήσει ζωοτροφές για να διπλασιάσει το κοπάδι του;» διερωτάται ο κος Τσιομπανίδης- ενώ ακόμη κι αν κάποιος αποφασίσει να το κάνει θα αντιμετωπίσει το εξής πρόβλημα: Τα μισά από τα υφιστάμενα αρνιά είναι αρσενικά, τα οποία δεν είναι επωφελή για τους κτηνοτρόφους. «Έστω ότι τα θηλυκά τα μεγαλώνουμε και γίνονται πρόβατα για να δίνουν γάλα και μαλλί. Τα αρσενικά, τι θα τα κάνουμε; Σε ένα κοπάδι 100 προβάτων έχουμε 2-3 αρσενικά. Δεν γίνεται να έχουμε 50» καταλήγει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ.
Πάντως, στην ημερήσια ενημέρωση της 30ης Μαρτίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, είπε μεταξύ άλλων ότι «φέτος το Πάσχα δεν θα είναι όπως το ξέραμε» και ότι «Πάσχα θα κάνουμε στο σπίτι», γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση αμνοεριφίων θα είναι μικρότερη.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 31/3/2020}