Κτηνοτρόφοι ΑΜΘ: Μας άκουσαν και αντιλήφθηκαν αυτά που τους είπαμε, αλλά…

Τι συζητήθηκε στην χθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Η νέα ΚΑΠ και ο καταμερισμός των βοσκοτόπων, οι ζωοτροφές και το κόστος παραγωγής καθώς και τα μέτρα στήριξης, ο καταμερισμός του εθνικού αποθέματος, οι παραχωρήσεις δημόσιων και κοινόχρηστων εκτάσεων για ΑΠΕ, οι αποζημιώσεις ζωονόσων με την κατάργηση της υποχρέωσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας του κτηνοτρόφου καθώς και οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και υποχρεωτικότητα εφαρμογής τους, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την συνάντηση εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ (τους κ. Λιβανό, Κεδίκογλου και Καλογήρου)

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι λίγη ώρα νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Η «ατζέντα» σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ

Αναλυτικότερα ο ίδιος επισήμανε ότι:

Κατά αρχήν συναντηθήκαμε με τον Δημήτρη Μελλά, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί μιλήσαμε σχετικά με το θέμα των βοσκοτόπων, του εθνικού αποθέματος και των ιστορικών δικαιωμάτων. Εκείνος, μας είπε ότι τα ιστορικά δικαιώματα θα πάνε για σύγκλιση από ό,τι φαίνεται, πράγμα που εμείς δεν θέλουμε. Θέλουμε ανάλογα με τα ζώα και τα βοσκοτόπια που έχει ο καθένας,  να παίρνει  και τα ανάλογα χρήματα ώστε να πάνε τα λεφτά σε αυτούς που δουλεύουν στην ουσία σήμερα την γη και τα ζώα και όχι στους υπόλοιπους (πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει ή έχουν πια πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις). Μετά από το θέμα αυτό, μιλήσαμε για το εθνικό απόθεμα και μας είπαν ότι γίνονται προσπάθειες με τον κανονισμό και με στοιχεία που έχουν ζητήσει από όλες τις περιφέρειες της χώρας, να τους ενημερώσουν για το ποιες είναι οι δημόσιες εκτάσεις ώστε να μην πηγαίνει ο καθένας και δηλώνει «εικονικά» ότι νοικιάζει κάποια έκταση και να ενεργοποιεί δικαιώματα με βοσκοτόπια τα οποία δεν έχουν και ζωϊκό κεφάλαιο από πίσω. Είναι ένα «νομότυπο παραθυράκι» στον κανονισμό και πρέπει να τελειώσει. Το είπαμε εκεί και μας το είπε και ο ίδιος.

Όσον αφορά στο θέμα των βοσκοτόπων, είπε ότι θα υπάρχει μια λείανση στην όλη διαδικασία, ότι δεν θα υπάρχουν οι διαφορές που υπάρχουν σήμερα και ότι θα κλείσει η «ψαλίδα». Αυτό το παρακολουθούμε και δεν πρόκειται να το αφήσουμε, γιατί πολλά μας έχουν πει και άλλες χρονιές (και το 2014 και το 2015) αλλά δεν έγιναν. Τα ίδια κουβεντιάσαμε και στο υπουργείο. Στο θέμα των ζωοτροφών είπαμε ότι πρέπει να δοθεί μια ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για να μπορεί να εκλείψει η διαφορά που υπάρχει από πέρυσι σε σχέση με φέτος. Μας είπαν και αυτοί ότι έχουν πολύ μεγάλες διαφορές (της τάξης του 30-40%) και από εκεί και πέρα, προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να δοθεί και μας είπαν ότι έχουν κάνει ήδη μια επιτροπή και μέσα από αυτή θα δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσει να γίνει κάτι σε σχέση με τις ζωοτροφές.

Μιλήσαμε επίσης για το μοναδικό μέτρο που πάρθηκε για τις ζωοτροφές που είναι η μείωση από το 13% στο 6%, όμως τους είπαμε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο ΦΠΑ δεν είναι κάτι που το πληρώνουμε εμείς και το χάνουμε. Στην ουσία πληρώνεις τον ΦΠΑ όταν κάνεις έξοδα και όταν έχεις έσοδα αν είσαι «πιστωτικός» το βάζεις στην τσέπη σου. Δηλαδή απλώς πληρώνουμε στα 0.28€, 01.5€ λιγότερο στην ζωοτροφή με την μείωση του ΦΠΑ, αλλά αυτό θα το παίρναμε πίσω όταν θα πουλούσαμε το προϊόν μας. Άρα δεν ήταν κάτι που θα το χάναμε. Μας είπαν όμως ότι είναι μια διευκόλυνση όταν χρειάζεσαι λιγότερα χρήματα για να αγοράσεις κάτι. Είναι όμως ένα άμεσο μέτρο. Εμείς τους είπαμε ότι είτε μέσω deminimis είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου «μηχανισμού» βρουν – και πανευρωπαϊκά αν είναι εύκολο – να μπορέσει να σταθεί ο κόσμος και να πάρει τα χρήματα αυτά, για να πάρει ζωοτροφές.

Οι παραχωρήσεις δημοσίων και κοινοχρήστων εκτάσεων για ΑΠΕ και το θέμα των ζωονόσων

Αναφορικά με το θέμα των παραχωρήσεων δημόσιων και κοινόχρηστων εκτάσεων για ΑΠΕ αλλά και για το θέμα των ζωονόσων, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι:

Για αυτό το ζήτημα τους είπαμε ότι  τώρα που δίνονται οι άδειες λειτουργίας (αλλάζει ο νόμος) σε υφιστάμενες και σε νέες σταβλικές εγκαταστάσεις , να υπήρχε ένας τρόπος για να βοηθηθεί ο κτηνοτρόφος για το κόστος που θα έχει για να μπει σε αυτήν την διαδικασία (γιατί δεν υπάρχουν χρήματα αυτή την στιγμή). Στην ουσία προτείναμε όποιος παίρνει άδεια λειτουργίας, να μπορεί να παίρνει και μια άδεια για φωτοβολταϊκά στην σκεπή του, ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούμε αγροτική γη και γη καλλιεργήσιμη και υψηλής παραγωγικότητας. Να μπαίνουν στις σκεπές τα Φ/Β από τους κτηνοτρόφους ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ένα εισόδημα και πάνω από όλα να μην «σκλαβώνουμε» γη.

Όσον αφορά στο θέμα των ζωονόσων είπαμε ότι θα πρέπει να τελειώνει η «ιστορία» του να χρειάζεσαι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για πάρεις τα χρήματά σου όταν έχεις προχωρήσει σε υποχρεωτική εξυγίανση (υποχρεωτική σφαγή) των ζώων από κάποια αρρώστια…

Μας άκουσαν και αντιλήφτηκαν αυτά που τους είπαμε – μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν και ότι θα έχουμε συνεργασία

Τέλος αναφορικά με το αν είναι ικανοποιημένος από την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι:

Είμαστε ικανοποιημένοι μόνο από τον διάλογο και από το γεγονός ότι μας άκουσαν. Είδαμε ότι αντιλήφθηκαν αυτά που άκουσαν. Το θέμα είναι από εκεί και πέρα τι θα γίνει και αν θα γίνουν πράξη αυτά που μας είπαν. Τους φάνηκε παράξενο που ήμασταν αρκετά ενημερωμένοι, αλλά υπήρχε η διάθεση (ιδιαίτερα με την κ. Καλογήρου) να μας ακούσουν. Εμάς μας ενδιέφερε να αντιληφθούν ποιο είναι το πρόβλημα. Πιστεύω λοιπόν ότι αντιλήφθηκαν τα θέματα, είδαν ότι τα γνωρίζουμε, τους εξηγήσαμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν με την ΚΑΠ (ιδιαίτερα) και μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και ότι θα έχουμε συνεργασία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 22/9/2021}