Αυξάνουν καθημερινά οι πολίτες που προσφεύγουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή

Δείγμα του ενδιαφέροντος είναι η εικόνα που αποτύπωσε ο φακός του “Χ” τις πρωινές ώρες της Τρίτης 29 Ιανουαρίου, με δεκάδες ανθρώπων να περιμένουν την έναρξη του πρωινού ωραρίου

Δείγμα του ενδιαφέροντος που διαρκώς αυξάνεται από πολίτες του νομού Ροδόπης για την κτηματογράφηση των ακινήτων τους στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, είναι η εικόνα που αποτύπωσε ο φακός του “Χ” τις πρωινές ώρες της Τρίτης 29 Ιανουαρίου έξω από το Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή.

Δεκάδες ανθρώπων περίμεναν την έναρξη του πρωινού ωραρίου του Γραφείου, στις 8.30 π.μ., μεταβαίνοντας νωρίτερα από την ώρα αυτή, προκειμένου να είναι εκείνοι πρώτοι στην σειρά εξυπηρέτησης. Από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, για συγκεκριμένες 35  δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμοί) μεταξύ των οποίων αυτών του Ιάσμου, Σαπών, Ξυλαγανής, Μαρώνειας, Αρριανών και Φιλύρας, και στο Γραφείο Κτηματογράφησης η προσέλευση καθημερινά είναι αυξημένη.

Στο μεταξύ την επιβράβευση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, εξέφρασε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, ανακοινώνοντας την έγκριση συγχρηματοδοτούμενων πόρων 83,5 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η συγχρηματοδότηση του μεγάλου έργου του Ελληνικού Κτηματολογίου για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, αφορά την τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16). Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συλλογή δηλώσεων σε 40 περιφερειακές ενότητες από τον περασμένο Νοέμβρη και αφορά την κτηματογράφηση 16,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων σε έκταση που αντιστοιχεί στο 63% της συνολικής έκτασης της χώρας. «Η ολοκλήρωση του Κτηματολόγιου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα, εξοβελίζοντας χρόνιες παθογένειες. Ύστερα από δεκαετίες κωλυσιεργιών υλοποιούμε μια βαθιά τομή, υψίστης σημασίας, ενταγμένη στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συντεταγμένες και συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία και την προτεραιότητα που έχει για την ανάπτυξη της χώρας το μεγάλο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου».

«Μια σύγχρονη χώρα χρειάζεται ένα αξιόπιστο κτηματολόγιο», τόνισε από την πλευρά της η Επίτροπος. «Το ελληνικό κτηματολόγιο δεν αποτελεί μόνον ουσιαστικό εργαλείο για τον συνεκτικό χωροταξικό σχεδιασμό και τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής. Θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στους Έλληνες πολίτες για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους καθώς και αξιόπιστα στοιχεία σε κρατικές υπηρεσίες και επενδυτές» κατέληξε.

Υπενθυμίζουμε ότι το Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 4.30 το μεσημέρι και κάθε Τετάρτη μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 30/1/2019}