Η Ευρωπαϊκή Ένωση παροπλίζει το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε με πλειοψηφία (38 ψήφους υπέρ και 3 ψήφους κατά) έκθεση για τον παροπλισμό των μονάδων 1-4 του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» στη Βουλγαρία, στην οποία ο κεντρικός εισηγητής ήταν ο βούλγαρος ευρωβουλευτής Πέτερ Κουρουμπάσεφ.

Μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν από τον Κουρουμπάσεφ, η Ενεργειακή επιτροπή κατέληξε σε συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πληρώσει, το λιγότερο το 50% των απαραίτητων κεφαλαίων, για τον παροπλισμό των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η Κομισιόν είχε προτείνει να πληρωθεί μόνο το 50% του εν λόγω ποσού.. Μεταξύ των επιχειρημάτων του βούλγαρου ευρωβουλευτή, ήταν ότι οι μονάδες 3 και 4 του σταθμού, είχαν κλείσει πρόωρα και ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια 400 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.

Οι μονάδες αυτές έκλεισαν ως προϋπόθεση για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την παρούσα πρόταση για το «Κοζλοντούι» έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 63 εκ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σχετικά με την απόφαση της επιτροπής στην Ολομέλειά του.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 5/12/2018}