Αναβίωσε το έθιμο «Κουρμπανούδι» από τον Σύλλογο Γυναικών Γρατινής

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του χωριού κατά τη διάρκεια του εθίμου σφάζουν κοτόπουλα και τα θυσιάζουν υπέρ της υγείας

Για ακόμη μια χρονιά «ξεγέλασαν την αρρωστούδα» στον οικισμό της Γρατινής οι γυναίκες του οικείου Πολιτιστικού Συλλόγου οι οποίες αναβίωσαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου το παραδοσιακό έθιμο «Κουρμπανούδι».

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του χωριού κατά τη διάρκεια του εθίμου σφάζουν κοτόπουλα και τα θυσιάζουν υπέρ της υγείας. «Έτσι και φέτος όπως κάθε χρόνο κάνουμε αυτό το έθιμο για να ξεγελάσουμε την αρρωστούδα. Για τα μικρά παιδιά το κάνουμε», μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρυσούλα Γκραβαρίτου.

Το έθιμο χρονολογείται από τα πολύ παλιά χρόνια και είχε σταματήσει επί βουλγαρικής κατοχής. Αναβίωσε και πάλι όμως την ίδια περίοδο, όταν ο Βούλγαρος διοικητής έδωσε άδεια προκειμένου να γίνει καλά η σύζυγος του που είχε αρρωστήσει και η οποία το είχε δει σε όνειρο της.

Οι γυναίκες της Γρατινής έσφαξαν φέτος 30 κοτόπουλα τα οποία διένειμαν συνοδευόμενα με βραστό ρύζι με ζάχαρη, τα οποία σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να τρώνε τα παιδιά προκειμένου να μην αρρωσταίνουν.

{Πηγή δημοσίευσης: https://fonirodopis.gr/, 20/10/2018}