Κουρμπάν Μπαϊράμ

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ είναι διαφορετικό από το Ραμαζάν Μπαϊράμ, αλλά το ίδιο σημαντικό.

Ονομάστηκε έτσι γιατί ένας προφήτης του Αλλάχ, πήρε κάποτε το μικρό παιδί του και πήγε σ’ ένα μέρος για να το θυσιάσει.

Τότε ο Αλλάχ έστειλε ένα πρόβατο για να σφαγιαστεί στη θέση του παιδιού. (Η ιστορία αυτή θυμίζει τη θυσία του Αβραάμ). Η μέρα αυτή ονομάστηκε Κουρμπάν (πρόβατο) Μπαϊράμ.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, γιορτάζεται μια φορά το χρόνο, διαρκεί πέντε μέρες και δεν προβλέπεται καθόλου νηστεία. 

Την πρώτη μέρα, σηκώνονται πολύ νωρίς οι μουσουλμάνοι και πηγαίνουν στο τζαμί για να προσκυνήσουν. Ύστερα γυρίζουν στα σπίτια τους και ετοιμάζουν τα μαχαίρια τους ή ό,τι άλλο χρειάζεται για τη σφαγή του προβάτου.

Η σφαγή αυτή πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μέρες, μετά απαγορεύεται. Τις υπόλοιπες ημέρες κάνουν επισκέψεις σε σπίτια των συγγενών ή φίλων. Κανείς δεν εργάζεται.

Στο Κουρμπάν Μπαϊράμ, όπως κάθε Μπαϊράμι, γίνονται επισκέψεις στους τάφους των νεκρών συγγενικών προσώπων όπου διαβάζουν προσευχές από το κοράνι.

Την πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού, τις πρωινές ώρες, γίνονται στα τζαμιά το “Μπαϊράμ ναμαζί” (προσευχή του Μπαϊραμιού) και στη συνέχεια εφαρμόζοντας την εντολή του Αλλάχ και την πράξη του προφήτη Ιμπραήμ, σφάζουν το θυσιαζόμενο Κουρμπάν (ένα πρόβατο).

Γίνονται επισκέψεις στα συγγενικά πρόσωπα, πρώτα στη μητέρα και τον πατέρα και στη συνέχεια σε γνωστούς και συγγενείς για να τους ευχηθούν για το Μπαϊράμι φιλώντας τα χέρια των μεγάλων και μοιράζουν δώρα στους μικρούς.

Με τον τρόπο αυτό θέλουν να συνεχιστεί η αγάπη και ο σεβασμός-αδελφοσύνη μεταξύ τους.

Το Κουρμπάν (αρνί) που σφάζουν, το μοιράζονται με φτωχές οικογένειες, όπως το επιβάλλει η θρησκεία, για την αλληλοστήριξη και βοήθεια στους φτωχούς.

Έτσι μπορούν και οι φτωχοί να συμμετέχουν με χαρά στο Μπαϊράμι.

* Το κείμενο είναι από μια εργασία παιδιών του Δημ. Σχολείου Σαπών με τίτλο: ΄΄ Χρώματα του τόπου μας ΄΄ (2001 – 2002)

ΥΓ. Να προσθέσουμε και εμείς στο κείμενο του Στέλιου Αρσενίου τις Θερμότερες Ευχές μας για υγεία και ευημερία στους συμπολίτες μας μουσουλμάνους – από την διεύθυνση της “ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” και της XanthiTimes.gr. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, του Στέλιου Αρσενίου, 25/6/2023}