«Ράβε-ξήλωνε» οι παράνομοι σκουπιδότοποι περιμετρικά της Κομοτηνής

Παρά τις προσπάθειες του μηχανισμού, ασυνείδητοι μολύνουν το ύπαιθρο συνεχώς

Μαζεύουν έναν, εμφανίζονται δύο στον Δήμο Κομοτηνής. Ο λόγος για τους παράνομους υπαίθριους σκουπιδότοπους περιμετρικά της πόλης, που προκαλούν αλγεινή εντύπωση και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σε οικισμούς του Δήμου και γειτονιές της πόλης.

Υπαίθριοι σκουπιδότοποι έχουν ανιχνευτεί σε κάθε περιμετρικό οικισμό και συνοικισμό της Κομοτηνής, με τα παραδείγματα Ηφαίστου, Υφαντών, Κοσμίου, να είναι χαρακτηριστικά. Χωματόδρομοι και αλάνες αποτελούν «πόλους έλξης» για ασυνείδητους συμπολίτες μας, που δρουν σα να είναι οι μοναδικοί κάτοικοι του Δήμου, απορρίπτοντας πάσης φύσεως σκουπίδια στο ύπαιθρο.

Από οικιακά απορρίμματα (κουτάκια, μπουκάλια, σακούλες, αποφάγια), έως ρούχα, συσκευές, κατασκευές, έπιπλα, λάστιχα, οικοδομικά υλικά, φυτοφάρμακα, νεκρά ζώα, μπορεί να συναντήσει κανείς σε σημεία «κλειδιά». Για παράδειγμα, δίπλα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Υφαντών, άγνωστοι συνεχίζουν να μολύνουν ανεξέλεγκτα τον τόπο, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στον χωματόδρομο προς Diamond.

Πόσα να μαζέψουν;

Η δημοτική αρχή φαίνεται πως προσπαθεί να βάλει τάξη στους υπαίθριους σκουπιδότοπους, με τα μηχανήματα να εντοπίζονται επί ποδός στους Υφαντές από τον «Χ», ωστόσο η αδιαλλαξία συμπολιτών μας σε τόσο μεγάλο βαθμό που μετά από μερικά 24ωρα από τον καθαρισμό κάθε σκουπιδότοπου, τα πρώτα απορρίμματα επιστρέφουν.

Αν αναλογιστεί κανείς τη γεωμορφολογία του Δήμου Κομοτηνής, που απλώνεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως το παραλιακό μέτωπο (σε συνολική έκταση 650 km2), με περισσότερες από 25 κοινότητες και δεκάδες συνολικά οικισμούς, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως τα συνεργεία είναι αδύνατο να βρίσκονται παντού και πάντα. Δυστυχώς, όμως, οι επιζήμιες συμπεριφορές συμπολιτών μας προς το περιβάλλον, την αισθητική και την ευταξία, εντοπίζονται σε κάθε μήκος και πλάτος του Δήμου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/4/2021}