Χωρίς παιδική χαρά το κεντρικό πάρκο της Κομοτηνής

Η έλλειψη παιδικής χαράς έρχεται να προστεθεί σε άλλες εικόνες εγκατάλειψης και υποβάθμισης

Μόνο οι κούνιες έχουν μείνει για να θυμίζουν ότι κάποτε σε αυτό το σημείο υπήρχε παιδική χαρά. Το κεντρικό πάρκο της Κομοτηνής και τα εκατοντάδες παιδιά που το επισκέπτονται καθημερινά στερούνται της παιδικής χαράς. Η παιδική χαρά του πάρκου Αγίας Παρασκευές είναι ανάμεσα στις 22 υφιστάμενες παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής για τις οποίες προβλέπεται λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή τους προκειμένου να πιστοποιηθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέσω έργου προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ. 

Ο σχεδιασμός έχει σκοπό, να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους αναψυχής και συνάντησης παιδιών με νέα παιχνίδια, οργάνωση περιοχών παιχνιδιού με διαφορετικά χρώματα στα δάπεδα ασφαλείας, ζώνες πράσινου κλπ ώστε να γίνουν οι παιδικές χαρές πιο ενδιαφέρουσες και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νηπίων. Ειδικά για την παιδική χαρά στο πάρκο Αγ. Παρασκευής θα γίνει καθαίρεση υφιστάμενων παιχνιδιών, τοποθέτηση νέων παιχνιδιών, τοποθέτηση νέου δαπέδου ασφαλείας και τοποθέτηση περίφραξης και πορτών.

Η καθαίρεση των υφιστάμενων παιχνιδιών έγινε, όμως η αντικατάστασή τους καθυστερεί, με συνέπεια να διατυπώνονται πολλά παράπονα δημοτών. Εν μέσω θέρους και μεγάλης προσέλευσης παιδιών στο πάρκο έγινε η καθαίρεση των παιχνιδιών, με δύο κούνιες να υπάρχουν εκεί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ψυχαγωγίας πολλών παιδιών καθημερινά. «Οι μέρες παρέρχονται αλλά καμία κίνηση συνεργείων δεν είδαμε στην παιδική χαρά», μας λέει μητέρα που επισκέπτεται καθημερινά το πάρκο για να παίξει ο τετράχρονος γιος της. «Οι επιλογές που έχουμε στην πόλη δεν είναι πολλές και την παιδική χαρά την χρησιμοποιούν τα παιδιά κυρίως το καλοκαίρι, δεν μπορεί να τελειώσει γρήγορα το έργο», αναρωτιέται. Μαζί της θα συμφωνήσει άλλη μία μητέρα που επίσης επισκέπτεται το πάρκο για τον ίδιο σκοπό.

Η έλλειψη παιδικής χαράς έρχεται να προστεθεί σε άλλες εικόνες εγκατάλειψης και υποβάθμισης του πάρκου. Ένας χώρος πρασίνου στο κέντρο της πόλης που κανονικά θα έπρεπε να είναι πνεύμονας ζωής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, έχει αφεθεί να ρημάζει και οι όποιες προσπάθειες, περιστασιακά, συντήρησής του δεν έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εξαίρεση αποτελεί το θερινό αναψυκτήριο που εκμισθώνει ιδιώτης, ο χώρος όπου επίσης ιδιώτης έχει αναπτύξει παιχνίδια, αλλά και ο χώρος που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο Δημόκριτος.

Μαθαίνουμε ότι και στην παιδική χαρά στην πλατεία Ειρήνης επρόκειτο να γίνει καθαίρεση των υφιστάμενων παιχνιδιών, καθαίρεση υφιστάμενων δαπέδων ασφαλείας, προκειμένου ακολούθως να γίνει τοποθέτηση νέων παιχνιδιών, τοποθέτηση νέου δαπέδου ασφαλείας και τοποθέτηση πορτών. Όμως η καθαίρεση δεν έγινε ακόμη προκειμένου να αποφευχθούν τα παράπονα δημοτών, όπως αυτά διατυπώνονται για την παιδική χαρά στο πάρκο Αγίας Παρασκευής. Καθώς η αφαίρεση των παιχνιδιών δεν ακολουθείται από την άμεση αντικατάσταση των νέων, είναι εύλογο να διατυπώνονται παράπονα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 3/7/2019}