Εξασφαλίστηκαν χρήματα για την αναβάθμιση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Κομοτηνής

Στα 20 μεγάλα έργα που εξασφαλίζουν χρηματοδότηση ανήκει κι ένα για τον Δήμο Κομοτηνής

Για το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός ανέλυσε στον πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχτούν οι τοπικές κοινωνίες με το τέλος της πανδημίας της COVID-19 και τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, των νέων υποδομών και έργων για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Σημειώνεται ότι τα χρήματα του προγράμματος που θα έχει διάρκεια ως το 2023, προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ. Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Το έργο της Κομοτηνής

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα 20 μεγαλύτερα έργα σε όλη τη χώρα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος αλλά δεν είχαν διασφαλισμένους πόρους, εξασφαλίζονται απόλυτα πλέον με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα εξ αυτών -υπ’ αριθμόν 18- βρίσκεται στον Δήμο Κομοτηνής και είναι συγκεκριμένα:  Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής, 5.650.245,64 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2019 το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής είχε αποδεχθεί τους όρους για τη λήψη συνολικού ποσού €5.650.245,64, ενταγμένου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», για την εκτέλεση του έργου: «Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής». Το ποσό θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Κομοτηνής, που βρίσκεται κοντά στους Υφαντές. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια ειδών εξοπλισμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, (ΕΕΛ) Κομοτηνής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 11/4/2020}