Με το αντικουνουπικό στο χέρι οι Κομοτηναίοι στα πανηγύρια

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στις Σέρρες – Ο ιός ανιχνεύτηκε σε παγίδες πουλερικών στην Καβάλα – Αναζωπύρωση του ιού αναμένεται φέτος σε όλη τη χώρα

Πολύ έντονη η όχληση στην ύπαιθρο, ιδίως σε παραλίμνια ή παραθαλάσσια χωριά. Το πρόβλημα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την τοπική οικονομία

Αφόρητη αποδεικνύεται φέτος η κατάσταση με τα κουνούπια, παρά τις προσπάθειες της Περιφέρειας ΑΜΘ, που προχώρησε στην υπογραφή νέου προγράμματος καταπολέμησης χωρίς να υπάρξει χρονικό κενό από το προηγούμενο.

Η γεωμορφολογία της περιοχής, οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος, τα φάρμακα μικρότερης ισχύος, η άδεια για καταπολέμηση της ακμαικτονίας που κάθε χρόνο καθυστερεί από τον ΕΟΔΥ, η απαγόρευση ρίψεων σε περιοχές Natura, όπως επίσης οι πολλές ακάθαρτες δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις στο Νομό Ροδόπης, συντελούν ώστε το πρόβλημα να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Πλέον, με το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου να εντοπίζεται στις Σέρρες, αλλά και τον ιό να έχει εμφανιστεί στις παγίδες πτηνών της ΠΑΜΘ στην Καβάλα, το ζήτημα δεν είναι απλώς όχλησης και τοπικής οικονομίας, αλλά υγείας.

Φεύγουν νωρίτερα… από τα τσιμπήματα

Τα κουνούπια δεν φέρνουν μόνο αρνητικές κριτικές σε ξενοδοχειακές μονάδες του παραλιακού μετώπου, όπως πρόσφατα είχαμε κάνει γνωστό, αλλά… διώχνουν και τους Κομοτηναίους από τα πανηγύρια και τις επισκέψεις τους στα χωριά. Απαραίτητο αξεσουάρ πλέον για τη διασκέδαση έχει γίνει το αντικουνουπικό, κάτι που αποδείχθηκε στις πρόσφατες εκδηλώσεις σε Ίμερο, Θρυλόριο και Ίασμο. Το ζήτημα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στην οποία η κατάσταση φέρεται πως είναι πιο δύσκολη από τις υπόλοιπες.

Στον Ίμερο μάλιστα, η κατάσταση το βράδυ της Δευτέρας ήταν τόσο αφόρητη, με αποτέλεσμα κόσμος να φεύγει νωρίτερα από το σύνηθες από το γλέντι. Τουλάχιστον, υπήρξε… αλληλεγγύη μεταξύ όσων διασκέδασαν, με τα αντικουνουπικά να αλλάζουν χέρια.

Το πρόβλημα αναγνώρισε κι ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βασίλης Λούρμπας, ο οποίος ήταν παρών στο γλέντι, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Το ζήσαμε αρκετά έντονα, παρότι δύο ημέρες ψεκάζαμε» είπε, ενώ κληθείς να εντοπίσει την… πηγή του προβλήματος, γνωστοποίησε ότι σε κοντινή απόσταση λειτουργεί μεγάλος στάβλος στον οποίο «γινόταν το έλα να δεις» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενημέρωσε, όμως, ότι για να γίνει, όπως τελικά πραγματοποιήθηκε, ψεκασμός σε ιδιωτική περιφραγμένη έκταση, χρειάζεται ειδική άδεια από το Υγειονομικό που μπορεί να αργήσει να έρθει.

«Ο κόσμος δυσανασχετούσε κι είχε απόλυτο δίκιο» αναγνώρισε για το γλέντι του Ιμέρου.

Φταίει η νομοθεσία;

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Βασίλη Λούρμπα, για να αντιμετωπιστεί καλύτερα το πρόβλημα, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία. Πρώτον, να μη χρειάζεται τόσο μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, ώστε να γίνονται ψεκασμοί σε ιδιόκτητες περιφραγμένες εκτάσεις, όταν δεν πράττουν τα δέοντα οι ιδιοκτήτες. Δεύτερον, οι αεροψεκασμοί να μην επιτρέπονται μόνο μέχρι 2 χλμ από κατοικημένα χωριά, αλλά πιο κοντά, καθώς τις αποστάσεις αυτές πρέπει να καλύπτουν τα επίγεια συνεργεία.

Ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας υποστήριξε ότι τα βιολογικά φάρμακα με τα οποία γίνονται οι ψεκασμοί είναι πιο ακριβά και μικρότερης ισχύος, ζήτημα που όμως εξετάζεται, καθώς το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται τόσο έντονο σε άλλες Περιφέρειες. Στάθηκε, ακόμη, στη γεωμορφολογία του τόπου μας, με μεγάλες εκτάσεις Natura (στις οποίες δεν επιτρέπονται ρίψεις), λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια.

Συναγερμός στις Σέρρες για τον Δυτικό Νείλο

Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για τη φετινή χρονιά, κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε σε περιοχή του νομού Σερρών (Δήμο Ηράκλειας).

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή των πολιτών και δίνει χρήσιμες οδηγίες προκειμένου να προστατευτούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού 296 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι 33 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Ιός σε κλουβιά πτηνών στην Καβάλα

Ο ιός εντοπίστηκε και στην Καβάλα, όχι σε ασθενή, αλλά σε κλουβιά πτηνών. Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια ΑΜΘ τοποθετεί σε πολλά σημεία, κυρίως δίπλα σε λίμνες, κλουβιά με πτηνά. Από αυτές οι υπηρεσίες παίρνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δείγμα αίματος, ώστε να δουν εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

«Περιμένουμε φέτος αναζωπύρωση του ιού, έχουμε κάποιες ενδείξεις, γι’ αυτό κάνουμε τακτικό έλεγχο στις παγίδες» ενημέρωσε ο Βασίλης Λούρμπας, γι’ αυτό ζήτησε από τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, συμβουλεύοντας ρούχα που να καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια, χρήση αντικουνουπικών/ εντομοαπωθητικών, σήτες στα σπίτια, καθαρισμός εκτάσεων και στάσιμων νερών. Όσον αφορά την περιοχή που εντοπίστηκε ο ιός στην Καβάλα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη εντατικοποιήθηκαν οι ψεκασμοί.

Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης.

Τον Μάιο 2023, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο και εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου για την ενημέρωση του κοινού, με συστάσεις για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια. Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Συμβουλές από τον ΕΟΔΥ κατά των κουνουπιών

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • -Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • -Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
  • -Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπου επίσης κάθε Τρίτη θα αναρτάται εβδομαδιαία έκθεση με επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, ,19/7/2023}