Η Κομοτηνή πρωτοστατεί στον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και ξένων Επιτροπών.

Η Κομοτηνή πρωταγωνιστεί καθώς αποτελεί καμπ για την εκπαίδευση νέων με αναπηρία στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με τη συμμετοχή 70 αθλητών από επτά χώρες. Χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ της πόλης μας οι αθλητές από το εξωτερικό προπονούνται, ενώ συμμετέχουν και αθλητές του Συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» με σκοπό την περαιτέρω επιμόρφωση. Οι προπονήσεις και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ έγιναν μέσω του προγράμματος Erasmus+ SEEYou.

Τα παραπάνω συμβαίνουν διότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) Γιώργος Καπελλάκης προσκάλεσε στην Κομοτηνή σήμερα 14 Μαρτίου, τους ομολόγους του από τις Παραολυμπιακές επιτροπές της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μία συνάντηση κορυφής προκειμένου να θεσμοθετηθεί μια μόνιμη συνεργασία που αποσκοπεί στην ενίσχυση του Παραολυμπιακού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή. Το παρόν στη συνάντηση θα δώσουν οι πρόεδροι των Παραολυμπιακών επιτροπών της Σερβίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Βόρειας Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα SEEYou στην Κομοτηνή

Σημαντικό καμπ που αφορά στην εκπαίδευση νέων με αναπηρία στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, διεξάγεται στην Κομοτηνή 13-15 Μαρτίου με τη συμμετοχή 70 αθλητών από επτά χώρες. Το καμπ πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος SEEYou από το Εrasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση τόσο για τους νέους αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία όσο και για τους προπονητές τους αλλά και φοιτητές φυσικής αγωγής. Το καμπ διοργανώνεται από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής, των ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των σωματείων «Περπατώ» και «Ηρόδικος». Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει το αντίστοιχο πρώτο καμπ στην Αθήνα στο άθλημα της κολύμβησης, με μεγάλη επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος του «Περπατώ» και παραολυμπιονίκης Άλεξ Ταξιλδάρης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη για την παρουσία αθλητών, προπονητών και τους προέδρους των Παραολυμπιακών Επιτροπών του εξωτερικού, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «στην Κομοτηνή θα υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας, ώστε να μπορέσει η δύναμη αυτών των χωρών στη Διεθνή Παραολυμπιακή οικογένεια να είναι πιο αυξημένη και ενωμένη». Το σύμφωνο θα περιλαμβάνει συνεργασία χωρών για να «ευνοηθούν οι χώρες που θα υπογράψουν. Αυτήν την στιγμή οι πολιτικές που χαράζονται από τις πολύ πιο πλούσιες και παραδοσιακά χώρε που έχουν Παραολυμπιακό κίνημα για πολλά χρόνια, είναι χώρες με μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία και δυσκολευόμαστε να ακλουθήσαμε 100%».

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του κου Ταξιλδάρη για το Παραολυμπιακό κίνημα στην χώρα μας που είπε πως βρίσκεται σε πρώιμη κατάσταση. «Μόνο ένα πράγμα θα πω. Πρωταγωνιστούμε μόνο σε ατομικά αθλήματα, άντε καμία φορά και στο goalball που είναι ομαδικό. Αυτό δείχνει ότι η επιτυχία στο παραολυμπιακό κομμάτι στη χώρα μας, είναι από προσωπική πρωτοβουλία των αθλητών και των προπονητών και όχι από κάτι οργανωμένο» σημείωσε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 14/3/2023}