Κομοτηνή: Νέα μορφή για το εσωτερικό του κάστρου

Αυτή είναι η μελέτη που θα υποβληθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Υπαίθριο πάρκινγκ έχει καταντήσει το εσωτερικό του ιστορικού τείχους Κομοτηνής. Στην κατάσταση αυτή, όμως, ευελπιστεί να βάλει ένα τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, η οποία έχει πρόταση για την ανάπλαση και ανάδειξη του χώρου.

Τη μελέτη που παρουσιάζει ο «Χ» επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ευφραιμίδης κι εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα κατατεθεί προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο αναμένεται ν’ αποφανθεί σχετικά μέσα στο καλοκαίρι. Εάν η απόφαση είναι θετική, τότε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης -σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής- θα διεκδικήσει την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Το προφίλ της ανάπλασης

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, στόχος είναι το εσωτερικό του τείχους, που σήμερα έχει καταντήσει υπαίθριο πάρκινγκ -ενώ ακόμη κι η παιδική χαρά έχει ξηλωθεί- να αλλάξει πλήρως εικόνα. Σύμφωνα με τον κο Ευφραιμίδη, η μελέτη περιλαμβάνει τη δημιουργία περιπάτων και στάσεων, υπαίθριου χώρου πολιτιστικών και κοινωνικών συναθροίσεων, θεματικού παιδικού πάρκου, καθώς επίσης και ζώνες πρασίνου. Βασικός πυλώνας είναι η κατάργηση του άτυπου χώρου στάθμευσης.

Η περιοχή παρέμβασης αφορά ουσιαστικά όλο το οικοδομικό τετράγωνο, μεταξύ της Λέσχης Κομοτηναίων και του ΡΕΞ και μεταξύ του Μητροπολιτικού Μεγάρου και της οδού Σοφούλη.

Πως «δένουν» τα έργα

Το τελευταίο διάστημα, στον ευρύτερο χώρο του ιστορικού κέντρου της πόλης, προχωρούν μία σειρά από έργα, είτε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης (ανάδειξη του βυζαντινού φρουρίου), είτε από τη Μητρόπολη (ανάπλαση Μητροπολιτικού Μεγάρου και Παναγίας), είτε από τον Δήμο Κομοτηνής (ανάπλαση ιστορικού κέντρου και ανακαίνιση Τσανακλείου).

Μάλιστα, το έργο του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται επί της οδού Σοφούλη, «δένει» άμεσα με την προτεινόμενη παρέμβαση εντός των τειχών του κάστρου, ενώ επίσης με τη νέα πρόταση «δένει» η περιπατητική διαδρομή που θα δημιουργήσει ο Δήμος Κομοτηνής πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων κατά τη δεύτερη φάση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.

Η πρόταση για την ανάδειξη του εσωτερικού του κάστρου της Κομοτηνής, πρέπει να προχωρήσει και όσο το δυνατό γρηγορότερα να εξασφαλιστεί χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου το κέντρο της Κομοτηνής ν’ αποκτήσει -επιτέλους- ταυτότητα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 9/5/2020}