41 σχολεία του Δ. Κομοτηνής συγκέντρωσαν χιλιάδες κιλά για ανακύκλωση

Σχολεία της Ροδόπης συμμετείχαν με επιτυχία στον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης και βραβεύτηκαν χθες 24/05 στην Τσανάκλειο Σχολή. Μάλιστα η βράβευση στην Κομοτηνή είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής κατέκτησε την πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Η βράβευση έγινε από την Followgreen και δόθηκαν σε όσους διακρίθηκαν σε πρώτες θέσεις και σημαντικά δώρα αξίας εκατοντάδων ευρώ. Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για την προσπάθειά τους.

Να σημειωθεί πως στον προαύλιο χώρο της Τσανάκλειου Σχολής, τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικά εργαστήρια για τους μικρούς μαθητές με θέμα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Στις υπαίθριες δραστηριότητες συμμετείχε το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού «Exagono» του Δήμου Κομοτηνής.

Ο Δελή Χασάν Ριτβάν εκπαιδευτικός του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής δήλωσε χαρούμενος για την τρίτη χρονιά στην σειρά που το σχολείο “κατακτάει” την πρώτη θέση πανελλαδικά και τόνισε πως «αυτό δείχνει ότι εργαζόμαστε συστηματικά πάνω στην ανακύκλωση».

Ως προ το πώς τα καταφέρνει το σχολείο και παίρνει τόσες πανελλαδικές διακρίσεις αναφορικά με την ανακύκλωση, σημείωσε ότι «μεταφέρουμε την ιδέα της σωστής ανακύκλωσης στα παιδιά σε συνεργασία με τους γονείς και έτσι όλοι μαζί συμβάλλουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Πολλά κιλά σκουπιδιών για ανακύκλωση

Στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» οι μαθητές από 41 σχολικές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής, με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν σε πέντε ρεύματα υλικών: χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, τηγανέλαιο και μπαταρίες.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά από 5.584 μαθητές:

  • Χαρτί: 16.600 κιλά
  • Πλαστικό: 1.528 κιλά
  • Αλουμίνιο: 395 κιλά
  • Μπαταρίες: 568 κιλά
  • Τηγανέλαιο: 1.111 κιλά

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 127.174 πόντων επιβράβευσης. 

Παράλληλα με τη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση», υλοποιήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και η εικαστική δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Στόχος της δράσης αυτής ήταν  να ενημερωθούν οι μαθητές για τις αξίες και τη σπουδαιότητα της επαναχρησιμοποίησης και κατ’ επέκταση της εξοικονόμησης πρώτων υλών, μαθαίνοντας στην πράξη πως όλα τα υλικά είναι χρήσιμα, αρκεί να έχεις φαντασία και δημιουργικότητα!

Στη δράση έλαβαν μέρος μαθητές 14 σχολικών μονάδων του Δήμου, οι οποίοι ανέπτυξαν 100 εικαστικά έργα με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

Οι παραπάνω σχολικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.  

Δηλώσεις Δήμου, Followgreen και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης 

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας Κίμων Λεχούδης  κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση βράβευσης, συνεχάρη τους μαθητές για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχαν, καθώς απέδειξαν πως η ανακύκλωση δεν αποτελεί απλώς μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά μία κουλτούρα για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Ο κος Λεχούδης μετέφερε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής κατέκτησε την πρώτη θέση πανελλαδικά, όπως επίσης για την επιτυχία των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής να συγκεντρώσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, σε επίπεδο χώρας. 

Με την σειρά του ο Παναγιώτης Λεβέντης εκπρόσωπος της Followgreen πληροφόρησε πως την φετινή σχολική χρονιά υπήρχε συμμετοχή και από τα Γυμνάσια του Δήμου Κομοτηνής και είπε ότι «όλα αυτά τα κιλά ανακυκλώσιμων που συλλέχθηκαν μας δείχνει ότι η ανακύκλωση ξεκινάει από μικρή ηλικία και στέλνουν ένα μήνυμα στους μεγαλύτερους».

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Μαρίνος Κωνσταντινίδης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους παρότρυνε να συνεχίσουν την προσπάθεια ανακύκλωσης και δημιουργικής έκφρασης μέσα από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Στην εκδήλωση συνέβαλε στην επίδοση των βραβείων και η  υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Σχοινά, η οποία τόνισε ότι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό πυλώνα των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 25/5/2022}