Περιβάλλον: Εξοικονόμηση ενέργειας από το δήμο Κομοτηνής

Έκανε δουλειά το GPS στα οχήματα του Δήμου Κομοτηνής. Βοήθησε στη μείωση της σπατάλης και την βελτίωση της αποκομιδής – Επέκταση σε όλα τα οχήματα του Δήμου μελετά η αρμόδια υπηρεσία

Μεγάλη επιτυχία είχε η εφαρμογή του ελέγχου και διαχείρισης του στόλου οχημάτων του Δήμου Κομοτηνής μέσω GPS, που ξεκίνησε πιλοτικά πριν από ένα χρόνο για 35 οχήματα, με αποτέλεσμα αφενός μεν ο Δήμος να ανανεώσει τη σύμβαση με την εταιρεία που της παρέχει την υπηρεσία, αφετέρου να μελετά την τοποθέτηση GPS και στα υπόλοιπα οχήματα του Δήμου Κομοτηνής.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας κ. Ισμαήλ Λεβέντ, είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το πρώτο διάστημα λειτουργίας του συστήματος, το οποίο τους βοήθησε όχι μόνο να μειώσουν τις σπατάλες, αλλά και βελτιώσουν τις διαδρομές και τη λειτουργία τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποκομιδή απορριμμάτων.

Το σύστημα καταγράφει την ώρα που ξεκινά το όχημα από τον σταθμό, το δρομολόγιό του, τις στάσεις που κάνει και πόση ώρα διαρκούν αυτές, την ταχύτητα με την οποία κινείται, ενώ από την υπηρεσία μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν, μέσω δικτυακού προγράμματος, πού βρίσκεται το κάθε όχημα.

Άλλωστε μέσω του ίδιου προγράμματος η καταγραφή αυτή παραμένει αποθηκευμένη εις το διηνεκές.

Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στην υπηρεσία να εξορθολογήσει τα δρομολόγια και να επιλέξει τις βέλτιστες διαδρομές, βελτιώνοντας τόσο το παραγόμενο έργο όσο και την εξοικονόμηση πόρων από τη χρήση των καυσίμων.

Άμεσα αποτελέσματα έφερε η εφαρμογή του

Το σύστημα έχει τοποθετηθεί σε 35 οχήματα του Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα σε όλα τα απορριμματοφόρα, καθώς και σε άλλα αυτοκίνητα, κυρίως των ηλεκτρολόγων.

Αρχικά ξεκίνησαν την εφαρμογή του πολιτικά για 7 μήνες, και η υπηρεσία ήταν τόσο ικανοποιημένη από την λειτουργία του, που ανανέωσε τη σύμβαση  με την εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία για ακόμα ένα χρόνο.

Το σύστημα έχει ειδοποίηση, μεταξύ άλλων, για υπερβολική ταχύτητα, για κλοπή καυσίμου (αν δει ότι μειώνεται απότομα η στάθμη του καυσίμου στο ντεπόζιτο) και άλλα, βοηθώντας και να τηρείται αυστηρότερα η διαδρομή, αλλά και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του συστήματος.

Παράλληλα τα δεδομένα που συγκέντρωσαν, τους έχουν βοηθήσει να βελτιστοποιήσουν τις διαδρομές, ώστε και να μην υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των διαδρομών που κάνει ένα όχημα, «με ίσες διαδρομές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Κούτρας, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος.

Αυτό βέβαια δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη, αλλά θέλει συνεχείς βελτιώσεις και προσαρμογές, οι οποίες όμως γίνονται ευκολότερα με βάση τα ιστορικά στοιχεία που συγκεντρώνονται συνεχώς από την εφαρμογή.

Μάλιστα η εξοικονόμηση πόρων, αλλά και χρόνου, έρχεται πολλές φορές από απροσδόκητες πλευρές, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες πολίτες τους ζήτησαν αποζημιώσεις για ζημιές που όπως ισχυριζόταν τους είχαν πει περίοικοι ότι τους προκάλεσε απορριμματοφόρο, όμως μέσω του προγράμματος φάνηκε ότι στην επίμαχη ώρα και περιοχή, δεν περνούσε όχημα του Δήμου, κάτι που σήμαινε ότι ο Δήμος γλίτωσε και χρόνο, και ίσως χρήμα από την όλη υπόθεση.

Την ίδια ώρα διασφαλίζεται και η τήρηση της νομιμότητας από τους χρήστες των οχημάτων, αλλά και μπορούν να αποκρουστούν ή να επιβεβαιωθούν καταγγελίες πολιτών για την διαχείριση των απορριμμάτων ή την κίνηση των συνεργείων του Δήμου.

Για αυτό και η Υπηρεσία, με τον κ. Λεβέντ, διερευνά τρόπους χρηματοδότησης ώστε να επεκτείνουν το πρόγραμμα και στα υπόλοιπα οχήματα του Δήμου, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο τυχόν παροπλισμός ενός οχήματος με την αγορά καινούριου χρειάζεται μόνο τη μεταφορά του συστήματος, όχι εκ νέου προμήθειά του.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 25/7/2017}