Κομοτηνή: Νέα εποχή στην χρήση δημοσίου χώρου

Ήδη δύο καφετέριες της Βενιζέλου αφαίρεσαν κατασκευές από τον πεζόδρομο – Τη Δευτέρα αναμένουμε μπαράζ αλλαγών σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ο νέος νόμος περί χρήσης δημοσίου χώρου, αφήνει το αποτύπωμά του στην αγορά εστίασης της Κομοτηνής

Την αλλαγή στο τοπίο των κατασκευών που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο, στον απόηχο της εφαρμογής του νέου νόμου περί χρήσης δημοσίου χώρου, καταγράφει ο φακός του “Χ” από τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου. Τότε συναντάμε ιδιωτικά συνεργία να αφαιρούν τις σταθερές κατασκευές που καταλαμβάνουν μέρος του πεζοδρόμου της Βενιζέλου, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Οι απορίες του κόσμου είναι πολλές, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αφενός απόψεις υπέρ της χρήσης δημοσίου χώρου και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, αφετέρου του δικαιώματος στην ελεύθερη χρήση πεζοδρόμων και πλατειών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κανονισμός περί χρήσης δημοσίου χώρου, όπως ισχύει από το καλοκαίρι του 2017, φέρνει ριζικές αλλαγές στην πόλη της Κομοτηνής, κυρίως στα μαγαζιά της εστίασης, που καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και, αν έχουν πρόστιμα, να συμμορφωθούν στη νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, που φαίνεται να ισχύει από 31 Ιουλίου 2017, ερμηνεύοντάς τον προς το κατανοητό του, οι παραβάτες του κοινόχρηστου χώρου, δηλαδή όσοι χρησιμοποιούν περισσότερο κοινόχρηστο χώρο από αυτόν για τον οποίο έχουν αδειοδοτηθεί, μετά τη δεύτερη φορά που τους καταλογίζεται παράβαση, τους στερείται συνολικά η άδεια για έξι μήνες.

Πρόκειται για ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, συγχρόνως όμως πρόκειται για ένα πολύπλοκο καθεστώς, καθώς επικρατεί ακόμη πολυνομία και πολυερμηνεία αναφορικά με το ποιες κατασκευές θεωρούνται πρόσθετες, δηλαδή ποιες επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται, να καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής στην Κομοτηνή, όσα καταστήματα ανέπτυσσαν τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές σε δημόσιο χώρο, είχαν πρώτα αδειοδοτηθεί ώστε να το κάνουν. Ο χώρος που τους αναλογούσε χαρασσόταν με τη γνωστή “κίτρινη γραμμή”, η οποία ήταν ζωγραφισμένη σε πεζοδρόμους και πλατείες. Η υπέρβαση της συγκεκριμένης γραμμής, με την τοποθέτηση επιπρόσθετων τραπεζοκαθισμάτων, αποτέλεσε πολλές φορές “πονοκέφαλο” για τους επιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων στην Κομοτηνή κι έχουν λάβει πρόστιμο, συμμορφούμενοι στην παράβασή τους.

Το πρωί της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου συναντάμε δύο καφετέριες να αφαιρούν τις πρόσθετες κατασκευές που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο. Η πράξη αυτή δικαιολογείται ως εξής: Είτε λόγω των δύο προστίμων είτε – αν αυτά δεν ισχύουν – λόγω φόβου που προκύπτει από το “ρευστό” νομοθετικό πλαίσιο. Όπως κι αν έχει, οι πληροφορίες του “Χ” θέλουν μπαράζ αλλαγών να είναι έτοιμες να συμβούν, αρχής γενομένης από το πρωινό της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, οπότε καταστήματα σε Βενιζέλου, πλατεία Ειρήνης και αλλού, καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων.

Σε επικοινωνία μας με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, μας δίνεται η βεβαίωση ότι η δημαρχία συναντήθηκε με το Σωματείο Καφετοπωλών Κομοτηνής, το οποίο βρίσκεται αυτά τα εικοσιτετράωρα υπ’ ατμόν. Στη συνάντηση αυτή, φαίνεται ότι οι καφετοπώλες αποφάσισαν να συμμορφωθούν με όσα είχαν ειδοποιηθεί.

Σε επικοινωνία μας με τη δικηγόρο του εν λόγω Σωματείου, Μαρίκα Πουρνάρα, λαμβάνουμε το σχόλιο ότι “το επόμενο χρονικό διάστημα θα αλλάξουν οι όψεις των καταστημάτων. Θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στους κοινόχρηστους χώρους, σε θέμα αδειοδότησης και κατασκευών” και πως “επιχειρήσεις της Κομοτηνή, συμμορφούμενες στο νομικό πλαίσιο, αποξήλωσαν τις κατασκευές κι άφησαν ελεύθερο τον χώρο”.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και στο παρελθόν, ανεξαρτήτως νομικού πλαισίου, έχουν γίνει μεμονωμένες καταγγελίες από δημότες, οι οποίοι – επικαλούμενοι το δικαίωμα χρήσης των κοινών που απορρέει από το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με το δικαίωμα στην ανεμπόδιστη χρήση των κοινόχρηστων που απορρέει από τον Αστικό Κώδικα – ζητούσαν την απομάκρυνση των στέρεων κατασκευών ή των τραπεζοκαθισμάτων από πεζοδρόμους και πλατείες.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του  Διονύση Βοργιά, 3/2/2018}