Παραμένουν αναξιοποίητα τα ενημερωτικά περίπτερα

Σε διάφορα μέρη της Κομοτηνής υπάρχουν μη λειτουργικά “σημεία πληροφόρησης” αλλά και δύο info kiosk που έχουν περιπέσει σε αχρησία

Αναξιοποίητα παραμένουν τα “σημεία πληροφόρησης” που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία εντός της Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε περίπου προ δεκαετίας, αλλά δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η εικόνα σήμερα είναι πως κανένα σημείο πληροφόρησης δεν λειτουργεί, ενώ την ίδια ώρα τα περισσότερα είναι βανδαλισμένα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Βεβαίως, στο τελευταίο ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι δημότες, που πολλές φορές δρουν καταστρεπτικά απέναντι στη δημοτική περιουσία.

Τα μηχανήματα υποτίθεται έπρεπε να πληροφορούν για την πόλη της Κομοτηνής και να βοηθούν δημότες, επισκέπτες και τουρίστες στην περιήγησή τους στην πόλη. Τα συναντάμε στην πλατεία Ειρήνης, στο Δικαστικό Μέγαρο, εντός της δημοτικής αγοράς, κοντά στη Μουφτεία. Το αν μπορούν ή θα έπρεπε να επαναλειτουργήσουν είναι θέμα δημοτικής αρχής, αν και φαίνεται πως καλύτερη λύση φαντάζει η …αφαίρεσή τους, μιας που δεν έτυχαν χρήσης και ανταπόκρισης.

Αρνητική εικόνα συναντάμε και στους πίνακες ανακοινώσεων επί της πλατείας Ειρήνης, οι οποίοι δεν επιτελούν τον σκοπό τους και είναι παρατημένοι.

Αντιθέτως, λειτουργικό παραμένει το info kiosk επί της πλατείας Ειρήνης, το οποίο είναι τοποθετημένο έξω από το τουριστικό περίπτερο. Η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετήθηκε πριν λίγα χρόνια, λειτουργεί κανονικά, αλλά μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι φορές που στην αντίληψή μας έχει “πέσει” η χρήση της από κάποιον περαστικό.

Το info kiosk αυτό, μαζί με το αντίστοιχο που βρίσκεται στη Βενιζέλου – αλλά σε σημείο που δεν είναι εμφανές – χρηματοδοτήθηκαν πριν μερικά χρόνια από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας “Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013”. Οι συσκευές αυτές “μιλούν” ελληνικά και βουλγάρικα κι έχουν ως στόχο την προώθηση του τουρισμού και της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας μεταξύ των δύο περιοχών.

Στην Κομοτηνή τοποθετήθηκαν σε σημεία όπου είναι προστατευμένα από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και από τους βανδάλους, παρόλα αυτά το εγχείρημά τους δεν φαίνεται να έχει πετύχει μέχρι στιγμής, αλλά τουλάχιστον ο δήμος Κομοτηνής δεν “σπατάλησε” ίδιους πόρους σε αυτά.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ “ΕΞΥΠΝΗ” ΛΥΣΗ

Σε μία εποχή όπου η τεχνολογία βελτιώνεται καθημερινά και οι χρήστες “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν όσοι και οι χρήστες τηλεφώνων, ίσως να φάνταζε ως μία καλύτερη λύση η δημιουργία μίας εύκολης, απλής και εύχρηστης τουριστικής εφαρμογής (application) για το σύνολο του δήμου Κομοτηνής, που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη απήχηση σε επισκέπτες της περιοχής – και φυσικά φοιτητές – ενώ θα διακρινόταν και από το στοιχείο της φορητότητας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, του Διονύση Βοργιά, 22/1/2018}