Κοινων. Ιατρείο- Φαρμακείο Ι. Μητρόπολης Ξάνθης: Επτά χρόνια αγάπης και φροντίδας προς τον πάσχοντα, ανασφάλιστο συνάνθρωπο

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Πάνω από 1100 οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που δέχονται τις υπηρεσίες κάθε χρόνο»

Επτά  χρόνια λειτουργίας μετρά το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, που προσφέρει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε πάνω από 1100 ανασφάλιστους συμπολίτες μας κάθε χρόνο και το οποίο κατά την ημέρα έναρξης των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης, θα ανοίξει προκειμένου να υποδεχθεί όπως κάθε χρόνο μετά τα εγκαίνια της έκθεσης της Δημοτικής Πινακοθήκης, τον Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης, τους άρχοντες του τόπου αλλά και συμπολίτες μας, που μπορούν να δώσουν φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν και τα οποία θα σώσουν ζωές άλλων συμπολιτών μας.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως ο χώρος του ΚΙΦ συντηρείται αυτό το διάστημα και πως από τον Σεπτέμβριο, εθελοντές ιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και διοικητικό προσωπικό, θα είναι εκεί προκειμένου να προσφέρουν την αγάπη τους και τις υπηρεσίες τους, στους πάσχοντες, ανασφάλιστους συμπολίτες μας, προσφέροντάς τους δωρεάν τα φάρμακα που τόσο ανάγκη, έχουν.

«ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1100 ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ»

Ειδικότερα ο ίδιος, ανέφερε επακριβώς ότι «το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης έκλεισε το διάστημα του Αυγούστου για ένα 20ήμερο, ώστε και οι εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές να ξεκουραστούν αλλά και να γίνουν και κάποιες εργασίες που έπρεπε στον χώρο (να βαφεί). Οπότε θα ανοίξει το ερχόμενο Σάββατο στις 31 Αυγούστου, το απόγευμα. Συνήθως μετά από τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που κάνουμε στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης στην πλατεία Μητροπόλεως και ο Δήμαρχος, ο Στρατηγός, ο Αστυνομικός Διευθυντής, οι άρχοντες, καθόμαστε λίγο στην αυλή του Κοινωνικού Ιατρείου για να πάρουμε ένα νεράκι ή ένα αναψυκτικό. Το Ιατρείο συμπληρώνει τον Οκτώβριο επτά χρόνια λειτουργίας. Έχω πει και άλλη φορά πως δεν πρόκειται για φαρμακείο αλλά για φαρμακαποθήκη, από την πληθώρα των φαρμάκων τα οποία μας προσφέρει καθημερινά ο Ξανθιώτικος λαός και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Όλα αυτά τα φάρμακα, καταγράφονται, ταξινομούνται, μπαίνουν στα ράφια και από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, αρχίζει πια να λειτουργεί κανονικά το Ιατρείο κατά την Δευτέρα, την Τρίτη και την Πέμπτη με όλες τις ειδικότητες των γιατρών για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, στους οποίους παραχωρούνται και φάρμακα χωρίς καμία επιβάρυνση. Είναι εντελώς δωρεάν. Υπάρχουν περίπου 20 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ενώ υπάρχει και παιδίατρος. Υπάρχουν φαρμακοποιοί, υπάρχουν νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί που βοηθούν εκεί. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πάρει φάρμακα και έχουν δεχθεί τις ιατρικές υπηρεσίες, ξεπερνά κάθε χρόνο τα 1100 – 1200 άτομα».

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΧΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΓΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ»

«Αν και ένας ασθενής μπορεί πλέον να εξετασθεί δωρεάν ακόμη και αν είναι ανασφάλιστος, είτε θα πληρώσει τα φάρμακα είτε θα έχει κάποια συμμετοχή αγοράζοντάς τα. Στο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, χάρις στην αγάπη των Ξανθιωτών, τα φάρμακα δίνονται δωρεάν» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ο εθελοντισμός είναι κάτι που η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια της επί της γης παρουσίας, είχε. Σκεφτείτε τους διακόνους, τις διακόνισσες, που διακονούσαν τραπέζια. Άρα είναι ένας θεσμός που δημιούργησε η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια και βέβαια τον διατηρεί. Αν λάβουμε υπόψιν μας το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο που έχουμε εθελοντές, αν λάβουμε υπόψιν μας το Τραπέζι της Αγάπης που λειτουργεί εδώ και 21 χρόνια, αν λάβουμε υπόψιν μας την λειτουργία των κατασκηνώσεων που φέτος λειτούργησαν για 24η χρονιά, όλα αυτά λειτουργούν με τον εθελοντισμό. Διαφορετικά, εκεί με ωράριο δεν μπορεί κανείς να δουλέψει».

Και επειδή οι ανάγκες στην υγεία ποτέ δεν σταματούν, όσοι συμπολίτες μας το επιθυμούν και δεν χρειάζονται τα φάρμακα που έχουν στο σπίτι τους, μπορούν να τα προσκομίσουν στο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Ξάνθης, όπου οι εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές, θα τα ταξινομήσουν και θα τα προσφέρουν σε συμπολίτες μας, που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 24/8/2019}