Κίτρινος συναγερμός στον ποταμό Έβρο

Αποδέσμευση υδάτων με παροχέτευση στους ποταμούς Έβρο και Άρδα θα κάνει η Βουλγαρία στις 24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ρηματική διακοίνωση που κοινοποίησε στην Περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για πέντε ημέρες τουλάχιστον, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η διακοίνωση ήρθε την ίδια ημέρα που είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου, με θέμα την οργάνωση της αντιμετώπισης των πρόβληματων που προκαλεί ο επερχόμενος χειμώνας (χιονοπτώσεις και πλημμύρες).

Εννιά «πληγές» στα αναχώματα του Έβρου

Το θέμα όμως είναι ότι ο Έβρος υποδέχεται τον χειμώνα με εννιά ρήγματα στα αναχώματα του, που είχαν προκληθεί από τις πλημμύρες του προηγούμενου Μαρτίου.

Κατά τα λεγόμενα του κου Πέτροβιτς, έγιναν αιτήματα χρηματοδότησης για την εκπόνηση έργων αποκατάστασης των ρηγμάτων, όμως η έγκριση των χρηματοδοτήσεων καθυστέρησε σημαντικά με υπαιτιότητα των αρμόδιων υπουργείων και έτσι, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη, οι ανάδοχοι των απαιτούμενων εργολαβιών, θα οριστούν μέσα στον επόμενο μήνα, όποτε και θα ξεκινήσουν τα έργα.

Εν τω μεταξύ, ο νόμος Έβρου, παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τον Μάρτιο του 2019, όποτε αυτό θα μπορούσε να συνδράμει θετικά σε περίπτωση που υπάρξουν έκτακτα φαινόμενα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/,  22/11/2018}