Το μυθικό & θαυματουργό βότανο που συναντάμε στο Δάσος της Δαδιάς

Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, από οποιοδήποτε άλλο φυτό στην Ευρώπη, αντιοξειδωτική δράση, καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, έχει θεραπευτικές, φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες και φυσικά…όλα αυτά αποδεικνύονται επιστημονικά!

Ο κίστος ή λαδανιά ή αλάδανος (Cistus creticus, Cistaceae) είναι ένας αειθαλής θάμνος που τον συναντούμε σε μεγάλους πληθυσμούς στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο Δάσος της Δαδιάς!

Το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο και τα φύλλα του έχουν κυματοειδή επιφάνεια με πολλά τριχίδια και γκριζοπράσινο χρώμα.

Από τις αδενώδεις τρίχες εκρέει η ρητίνη, η οποία καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια της τρίχας, τη βάση της και την επιφάνεια του οργάνου στο οποίο φύεται.

H επικάλυψη των φύλλων από την ρητίνη φαίνεται ότι ελαττώνει την εξατμισοδιαπνοή, μειώνει την θερμοκρασία του φύλλου, λόγω της εξάτμισης του αιθερίου ελαίου που περιέχει, αλλά και προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Τα άνθη, έχουν χρώμα λευκό, ροζ ή μωβ και από τα φύλλα των φυτών, που δημιουργούν άνθη, εξάγεται το λάδανο, μια ουσία που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, τόσο στη φαρμακευτική, όσο και στην αρωματοποιία.

Η παραγωγή αυτής της αρωματικής ρητίνης, στη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Όλα τα είδη της λαδανιάς χαρακτηρίζονται ως πυρόφυτα, λόγω της ιδιότητας τους να διεγείρεται το φύτρωμα των σπερμάτων τους και να αναβλαστάνουν αμέσως μετά την πυρκαγιά.

Στη φύση φυτρώνει σε φτωχά και πετρώδη εδάφη και στον κήπο καλλιεργείται σε εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση.

Δεν έχει πολλούς εχθρούς, προσαρμόζεται άριστα στη χώρα μας και είναι φυτό με μεγάλη μελισσοκομική αξία. Το άνθος της λαδανιάς είναι από τα αγαπημένα των μελισσών που το συλλέγουν και για πρόπολη.

Στη φαρμακευτική, αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, τονωτικό και ανακουφιστικό του πεπτικού και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την αϋπνία, κρυολόγημα, κλπ.

Επίσης, καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό και αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, βοηθά το σκασμένο δέρμα και συσφίγγει τους πόρους της επιδερμίδας.

Αυτό που θα σας τραβήξει την προσοχή, όταν τη δείτε, είναι το πλούσιο άρωμά της και τα πανέμορφα άνθη της!

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr,  1/6/2020}