Κίνδυνος να χαθούν περιουσίες σε Αίγειρο και Μέση

Οι περιοχές αυτές τέθηκαν στην παλιά κτηματογράφηση αλλά δεν δόθηκε παράταση για την οριστικοποίηση των εγγραφών

Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες στις ευρύτερες περιοχές Αιγείρου και Μέσης, προειδοποιεί ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης. Ο κίνδυνος έρχεται από τα «κατάλοιπα» του παλιού κτηματολογίου και την παράταση η οποία δεν δόθηκε για τα οριστικά αποτελέσματα.

Το ζήτημα έθεσε ενώπιον του υπουργού Ενέργειας κατ’ ιδίαν ο Χρήστος Τερζίδης, στο πλαίσιο συνάντησης που κανόνισε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβολαιογραφικού συλλόγου η παλιά κτηματογράφηση Κομοτηνής – Αιγείρου – Μέσης κλπ έχει ολοκληρωθεί πλέον, καθώς δεν δόθηκε παράταση για την οριστικοποίηση. Πολύ απλά, αυτό σημαίνει πως όσες περιουσίες δεν έχουν δηλωμένο ιδιοκτήτη, περιέρχονται στο δημόσιο.

Όμως, ο κος Τερζίδης εξηγεί ότι σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κτηματογράφησης, δόθηκε παράταση. «Κάποιοι συμπολίτες μας σε αυτές τις περιοχές θα χάσουν τις περιουσίες τους» διαμήνυσε ο πρόεδρος, ζητώντας από τον υπουργό «να αναβιώσει η προθεσμία και να δοθεί η παράταση που έχει δοθεί σε άλλες περιοχές μέχρι το τέλος του’20». Σύμφωνα με τον συμβολαιογράφο, ο υπουργός είδε «πολύ σοβαρά το ζήτημα».

Ζητούν κι άλλη παράταση για το υπόλοιπο νομού Ροδόπης

Την ίδια ώρα, στο πρώτο στάδιο κτηματογράφησης βρίσκεται το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης. Η παράταση που έχει δοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα δεν είναι επαρκής, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους. Γι’ αυτό, ο Χρήστος Τερζίδης ζήτησε από τον υπουργό να κινηθεί στα ανώτερα όρια παράτασης που δίνει ο νόμος και να δώσει παράταση για το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ’19.

Το εάν θα δοθεί ή όχι παράταση θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα, με τον πρόεδρο να εκφράζει την πεποίθηση ότι υπολείπεται περισσότερα από το 50% των αιτήσεων και να λέει ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, γι’ αυτό και χρειάζεται να δοθεί παράταση. «Οι περισσότερες των υποθέσεων βρίσκονται στα γραφεία μας. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Δεν είναι απλό αυτό που λένε ‘ελάτε να κάνετε την δήλωση», ήταν η άποψη που εξέφρασε ο κος Τερζίδης, λέγοντας «χρειαζόμαστε πλήθος εγγράφων που για να συγκεντρωθούν χρειάζεται χρόνος».

Πάντως, «ανεξαρτήτως αν δοθεί ή όχι παράταση μάς δήλωσε ο κος Χατζηδάκης πως, όταν λήξει η προθεσμία, σκέφτονται πολύ σοβαρά να υποβληθούν πρόστιμα» μετέφερε ο κος Τερζίδης. Αυτό σημαίνει πως, εάν δεν δοθεί παράταση, κάθε δήλωση από 1η Νοεμβρίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Σε αυτή την φάση δεν τίθεται θέμα απώλειας κυριότητας, το οποίο συναντάμε στις περιπτώσεις Αιγείρου – Μέσης για τις οποίες η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 16/10/2019}