Κίνδυνος από καρυδιές και αμυγδαλιές που έρχονται από Τουρκία

Για τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν  αυτές οι καλλιέργειες στην χώρα μας από την ανεξέλεγκτη εισαγωγή φυτών καρυδιάς, αλλά και αμυγδαλιάς πλέον, Τούρκικης προέλευσης κάνει λόγο ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ/Θεσσαλίας, Δν/της του Εργ. «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων» (HortLab) Αλέκος Παπαχατζής, ο οποίος καταγγέλλει ότι «οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι για υποχρεωτική καραντίνα στα σημεία εισόδου της χώρας μας, είτε δεν γίνονται, είτε είναι πλημμελείς και εντελώς επιφανειακοί».

Ο γνωστός καθηγητής, διαπιστώνει ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρείται μία ανεξέλεγκτη αθρόα εισαγωγή φυτών Καρυδιάς, λόγω της μεγάλης ζήτησης, από την Τουρκία. Ίσως ο αριθμός των δενδρυλλίων που ετοιμάζεται να εισαχθεί φέτος, να φθάσει και το μισό εκατομμύριο! Δεν θα σταθώ βέβαια εδώ στο κατά πόσο τα φυτά αυτά που εισάγονται, είναι εμβολιασμένα με ποικιλίες Καλιφόρνιας και όχι με Τούρκικες! Ήδη τα πρώτα δείγματα τέτοιων απροσδιορίστου ποικιλίας καρπών φάνηκαν και πολλοί είναι αυτοί οι παραγωγοί που καταφεύγουν πλέον σε δικαστικές διεκδικήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα που παραμονεύει, είναι η εισαγωγή ασθενών φυτών με το βακτήριο της Xylella fastidiosa. Κανονικά αυτά τα φυτά θα πρέπει όταν έρχονται στην Ελλάδα, να ξεφορτωθούν σε κλειδωμένες και σφραγισμένες αποθήκες, να ληφθούν δειγματοληπτικά δενδρύλλια και να σταλούν για έλεγχο στην μόνη αρμόδια αρχή, που είναι το «Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο». Εκεί αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι αυτή η παρτίδα δενδρυλλίων είναι καθαρή, τότε δίνεται η εντολή να αποδεσμευτούν. Σε αντίθετη περίπτωση, αν αναπτυχθεί το συγκεκριμένο παθογόνο, ή και οποιοδήποτε επιβλαβές παθογόνο στο εργαστήριο, τότε θα πρέπει όλη η παρτίδα να καταστραφεί άμεσα και να κηρυχθεί από την ΕΕ, αυτή η χώρα (η Τουρκία) σε καραντίνα με αυστηρή απαγόρευση κάθε εισαγωγής φυτωριακού υλικού από εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή «οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές φυτών καρυδιάς και αμυγδαλιάς από την Τουρκία, χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη φυτοϋγειονομικά μέτρα και με την παντελή έλλειψη ελέγχων, στα τελωνεία εισόδου, αποτελούν την «κερκόπορτα» της εισόδου σοβαρότατου παθογόνου, που κινδυνεύει να καταστρέψει την Ελαιοκαλλιέργεια μας, όπως και την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην χώρα μας.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 11/11/2017}