Κ. Παπάζογλου: «Κάθε μέρα τουλάχιστον μία πυρκαγιά στη Ροδόπη»

Μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλες και δασικές – Συμβουλές εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Καθημερινότητα είναι οι φωτιές στη Ροδόπη κι αυτό το καλοκαίρι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια μεγάλη δασική πυρκαγιά. «Δασικές πυρκαγιές δεν έχουμε, αλλά κάθε μέρα υπάρχει μία πυρκαγιά που πηγαίνουμε, πολλές φορές και δύο» πληροφόρησε σχετικά ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης Κωνσταντίνος Παπάζογλου, ενημερώνοντας ότι τα συμβάντα μέχρι στιγμής αφορούν κυρίως καύση ξερών χόρτων στον κάμπο του Νομού.

Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι φέτος δεν έχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα που προβλημάτισαν έντονα πέρσι και πρόπερσι την Πυροσβεστική, δηλαδή να ανάβουν πυρκαγιές σε περάσματα μη νόμιμων μεταναστών, ακόμη και μέσα σε δάση ή βουνά. Παράλληλα, αυτό το διάστημα, πυροσβέστες από τη Ροδόπη επιχειρούν και στα πύρινα μέτωπα του λεκανοπεδίου Αττικής, ενισχύοντας τις εκεί δυνάμεις εδώ και τρεις ημέρες.

Μεγάλη προσοχή στις εργασίες στην ύπαιθρο

Καθώς διανύουμε αντιπυρική περίοδο, ο Κωνσταντίνος Παπάζογλου ζήτησε από όλους τους πολίτες, ειδικά όσους εκτελούν εργασίες ή βρίσκονται στην ύπαιθρο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην κάνουν θερμές εργασίες και να σκέφτονται δύο φορές κάθε δραστηριότητά τους, χωρίς -παράλληλα- να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, καθώς και μία μικρή φλόγα μπορεί να εξελιχθεί σε πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας, εάν βρίσκεστε στην ύπαιθρο, πρέπει να τηρείτε τα εξής: Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι. Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα. Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 21/7/2023}