Καθάρισαν (και) τη λίμνη Ισμαρίδα οι «φίλοι αδέσποτων Κομοτηνής SOS»

Την Κυριακή 20/10 μαζί με τον διαχειριστή της σελίδας «Πεταλούδα»

Την Κυριακή 20/10 η ομάδα Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS και ο διαχειριστής της σελίδας «Πεταλούδα», πήγαν στη λίμνη Ισμαρίδα, στο κομμάτι που βρίσκεται μεταξύ Νέας Αδριανής και Μαυρομματίου και καθάρισαν τα σκουπίδια (γέμισαν 30 σακούλες) που πετάνε διάφοροι ασυνείδητοι (κατά την έκφραση κατοίκου της περιοχής). Ανάμεσα τους υπήρχαν πλαστικά από φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

«Η λίμνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τη βιοποικιλότητα του νομού μας και είναι καταφύγιο για διάφορα είδη πουλιών, μερικά εξαιρετικά σπάνια, όπως: νανόχηνα, κοκκινόχηνα, ασπρομέτωπη χήνα, φαλαρίδα, πρασινοκέφαλη πάπια, βαλτόπαπια, κορμοράνος, σταχτοτσικνιάς, πορφυροτσικνιάς, αργυροτσικνιάς, κρυπτοτσικνιάς, μικροτσικνιάς, λαγγόνα, γκισάρι, σκουφοβουτηχτάρι, νανοβουτηχτάρι, κιρκίρι, καλαμοκανάς, αβοκέτα, βαρβάρα, σφυριχτάρι, θαλασσαετός, ποταμογλάρονο, χουλιαρομύτα, χαλκόκοτα, αργυροπελακάνος, νανογλάρονο, κύκνος, καλαμόκιρκος, μουστακογλάρονο κ.α..

Να σημειώσουμε ότι η νανόχηνα είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη στην Ευρώπη με ελάχιστα πλέον πτηνά, με την ευθύνη να βαραίνει τον άνθρωπο (λαθραίο κυνήγι, διατάραξη φυσικού περιβάλλοντος κ.α.). Η νανόχηνα ξεκινάει το ταξίδι της από τη Νορβηγία και μετά από ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων φτάνει στην Ελλάδα.

Τέλος, μετά από καταγγελίες που δεχτήκαμε, δεσμευτήκαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το θέμα των πελαργών στην περιοχή και όχι μόνο (θα ενημερώσουμε με ανακοίνωση).

Οι δράσεις θα συνεχιστούν και με δενδροφυτεύσεις. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, 21/10/2019}