Κατεπείγουσες παρεμβάσεις στα ανοιχτά ρήγματα του Έβρου: “χρειαζόμαστε βοήθεια, τι να πρωτοκάνουμε;”

Τα «δόντια» του έχει αρχίσει να δείχνει ο χειμώνας στον Έβρο, αφού ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα έντονα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να σαρώνουν απ’ άκρη σ’ άκρη το Νομό.

Σπίτια στον Πύργο Ορεστιάδας πλημμύρισαν, ενώ η Χώρα Σαμοθράκης «πνίγηκε» στο χιόνι, με τα εκχιονιστικά να καταβάλλουν ολονύκτιες προσπάθειες για διάνοιξη των δρόμων.

Σοβαρές ανησυχίες σε κατοίκους αλλά και εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, δημιουργεί το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας βρίσκει τον Έβρο με ανοιχτές ακόμη «πληγές» από τις πλημμύρες του περασμένου Μαρτίου, αφού 9 από τα 17 συνολικά ρήγματα, δεν έχουν ακόμη θωρακιστεί, με τον κίνδυνο από Άρδα, Έβρο κι Ερυθροπόταμο να ελλοχεύει.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει παρεμβάσεις με τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχουν 9 ανοιχτά ρήγματα. Σε πρώτη φάση ξεκινάμε με το ανάχωμα στις Φέρες Αλεξανδρούπολης, για το οποίο εγκρίθηκαν 800.000 €», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη προγραμματιστεί παρεμβάσεις κατά μήκος όλης της παρέβριας ζώνης, ώστε να αποφευχθούν εικόνες από πλημμύρες παρελθόντων ετών.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν ακόμη 3 έργα για τα οποία εγκρίθηκαν 3.000.000 €. Το Υπουργείο Μεταφορών μας καθυστέρησε, πήραμε τις εγκρίσεις αρχές Οκτώβρη. Τα έργα αυτά θα γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να προλάβουμε τα χειρότερα. Αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν, και μέχρι τότε είμαστε σε επιφυλακή κι εμείς και ο στρατός», αναφέρει ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

Την ανησυχία των κατοίκων στις Φέρες Αλεξανδρούπολης εκφράζει ο Αντιδήμαρχος Φερών & Πρωτογενούς Τομέα Νίκος Γκότσης.

«Ο κόσμος ρωτάει πότε θα ξεκινήσουν τα έργα στο κεντρικό ανάχωμα στο Δέλτα του Έβρου. Έχουμε ειδοποίηση από την Περιφέρεια που είναι υπεύθυνη ότι αυτό θα γίνει σύντομα, και δεν θα μείνουμε εκτεθειμένοι».

Ο Αντιπεριφερειάρχης καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας μια ειδικής υπηρεσίας στην Περιφέρεια, υπεύθυνη για την αντιπλημμυρική προστασία.

«8 μηχανικούς έχουμε. Τι να πρωτοκάνουμε; Πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που θα ανήκει στην Περιφέρεια και θα είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του πλημμυρικού φαινομένου. Κάθε φορά έρχονται μετά από τις πλημμύρες και μας λένε για αποζημιώσεις», καταλήγει ο Δ.Πέτροβιτς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται μετά από “περασμα” των πλημμυρών στον Έβρο, πως φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί είχαν 12.000.000 € ζημιά.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας ΚΡιτού, 3/12/2018}