Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ιάσμου και Μαρωνείας – Σαπών

Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη στο γραφείο περιφερειάρχη

Αυτοψία σε περιοχές της Ροδόπης που επλήγησαν από τη σφοδρή βροχόπτωση, τη χαλαζόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους που σημειώθηκαν την Τετάρτη, έκαναν μεταξύ άλλων, την Πέμπτη, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, μαζί με συνεργάτες του. Επίσης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο περιφερειάρχη, παρόντων όλων των εμπλεκόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πληγέντες Δήμους.

Η σημαντικότερη απόφαση που ελήφθη, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης, ήταν να αιτηθεί ο περιφερειάρχης την κήρυξη περιοχών των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Μύκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής:

Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου μετά και από αιτήματα των δημάρχων. Για αυτόν τον λόγο, μετά από επικοινωνία του κ. Μέτιου με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του υπουργείου θα προβεί σε επιτόπου οριοθέτηση των περιοχών τις αμέσως επόμενες μέρες. Η ενεργοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας και των Δήμων και η άμεση έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών που υπέστη ο αγροτικός κόσμος, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει όλους τους γεωτεχνικούς της υπαλλήλους προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις ζημιών. Ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι περιοχές που υπέστησαν ζημίες της τάξης του 100% και τα στοιχεία αυτά θα διατεθούν στον ΕΛΓΑ. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύσης Βοργιά, 14/7/2019}