Νέοι έμαθαν να κατασκευάζουν παραδοσιακό αυλό

Με την καθοδήγηση του μουσικοσυνθέτη Χρ. Χατζόπουλου 

Παραδοσιακό αυλό έμαθαν να κατασκευάζουν νέοι της Κομοτηνής με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Χατζόπουλου. Χθες 10 Μαΐου το πρωί στο πλαίσιο του 2ου Green Fest που διοργανώνεται από το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής, την Κοιν.Σ.Επ. «Θράκης Κίνητρο», το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, την Οργάνωση Νέων System & G, την ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC) ο κος Χατζόπουλος είχε την ευκαιρία να κάνει μια εισαγωγή στον κόσμο του αρχαίου ελληνικού αυλού.

Πρόκειται για ένα εργαστήρι-σεμινάριο για την κατασκευή στην εκμάθηση του αρχαίου ελληνικού αυλού από καλάμι με τον παραδοσιακό και τον φυσικό τρόπο. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες ότι από φυσικά υλικά μπορούν να κατασκευάσουν μουσικό όργανο συνδυάζοντας και καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση, την τοπική τέχνη και τον πολιτισμό.

Μητέρα της μουσικής η φύση

Όπως είπε ο κος Χατζόπουλος «το εργαστήρι έχει ως στόχο να προσεγγίσουμε με τον πιο απλό και φυσικό τρόπο την μουσική, φτιάχνοντας ένα απλό όργανο από καλάμι. Χρησιμοποιούμε μόνο ένα καλάμι κάνοντας τρύπες και δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο πλαστικό, σίδερο ή σύρμα». Το δύσκολο είναι ότι δεν υπάρχει επιστόμιο όπως για παράδειγμα στις φλογέρες, ώστε να μοιράζεται η έξοδος του αέρα, «αυτό το επιτυγχάνουμε με τον αέρα που φυσάμε» εξήγησε.

Η μητέρα της μουσικής είναι η ίδια η φύση υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κος Χατζόπουλος και ένα καλάμι για παράδειγμα πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε έναν σωλήνα που θα βγάλει ήχο. Στόχος του είναι τέτοια εργαστήρια να γίνουν ευρέως γνωστά στην τοπική κοινωνία και να συμμετάσχει περισσότερος κόσμος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 11/5/2023}